Država da kupi „Port of Adria” i objedini Luku Bar

Odluka bivše DPS vlasti o podjeli Luke napravila ogromnu štetu. Mali akcionari i radnici nude svoje akcije po jedan euro kako bi država imala dvije trećine

3179 pregleda 1 komentar(a)
Objedinjena Luka Bar bi bolje poslovala (ilustracija), Foto: Shutterstock
Objedinjena Luka Bar bi bolje poslovala (ilustracija), Foto: Shutterstock

Mali akcionari Luke Bar i sindikalna organizacije te kompanije podržavaju namjeru Vlade da kupi akcije u Port of Adria, bivših Kontejnerskih terminala, od turske kompanije “Global ports” i da zatim spoji tu kompaniju sa Lukom Bar.

Premijer Dritan Abazović je u junu saopštio da je Vlada zainteresovana da kupi akcije u Port of Adria čiju prodaju je prethodno najavio “Global ports”, dok je iz resornog Ministarstva kapitalnih investicija u septembru saopšteno da država pregovara o kupovini akcija u Port of Adria i spajanju te firme sa Lukom Bar.

Luka Bar je 2009. godine podijeljena i iz nje je izdvojeno preduzeće Kontejnerski terminali, koji većinski paket akcija je tadašnja Vlada 2013. godine prodala “Global portsu” za osam miliona eura. Novi vlasnik je poslovao u skoro stalnom gubitku, a ukupni akumulirani gubitak na kraju prošle godine iznosio je 35,6 miliona eura.

Luka Bar je u posljednje dvije godine značajno popravila svoje poslovanje, a za šest mjeseci ove godine ostvaren je rekordni neto profit od 5,2 miliona eura. Naslijeđeni akumulirani gubitak je smanjen sa 23 na 15 miliona eura.

Mali akcionari Luke Bar organizovali su se i prije dvije sedmice na berzi ponudili udruženi paket od oko 15 odsto akcija kompanije, po cijeni od jednog eura za akciju, odnosno za cijeli paket oko osam miliona eura. Država u Luci Bar ima ukupno 54 odsto akcija, a za donošenje eventualne odluke o pripajanju Port of Adria potrebne su dvije trećine glasova, odnosno 12 odsto akcija.

Ove ponuđene akcije može da kupi Vlada, ali i bilo koji drugi kupac iz zemlje ili inostranstva.

Bivši član Odbora direktora Luka Bar i ovlašćeni portfolio menadžer Milivoje Knežević smatra da je ponuđena cijena na berzi od jednog eura fer cijena i za državu i za manjinske akcionare.

”Pored finansijske opravdanosti ulaganja za državu treba napomenuti da kupovina ovog paketa ima stratešku prevagu i da u slučaju da država brzo ne reaguje ovaj krucijalni paket može doći u ruke neke druge države ili investitora koji bi mogao blokirati buduće razvojne procese. Prema posljednjoj procjeni koju je radio KPMG iz 2018. godine, Luka Bar je imala vrijednost od 0,93 eura po akciji. Od momenta procjene do danas, finansijska i ukupna pozicija je značajno unaprijeđena. Potpisani su brojni ugovori za pretovar koncentrata bakra i vještačkog đubriva, rude gvožđa kao i mnogi drugi. Investirana su značajna sredstva u fiksnu imovinu, kranove, spredere i ostalo, u vrijednosti od preko osam miliona eura”, kazao je Knežević za “Vijesti”.

On navodi i da je prihod iz poslovanja narastao sa oko osam miliona eura u cijeloj 2018. godini na 11,5 miliona samo za prvih šest mjeseci poslovne 2022. godine, kada je i ostvaren neto profit od 5,2 miliona.

”Sve ovo ukazuje na kontinuirani porast vrijednosti Luke Bar u odnosu na zadnju procjenu iz 2018. godine. Finansijski izvještaj sa Montenegroberze pokazuje da je kapital Luke Bar imao vrijednost od 60,8 miliona eura na 30. 6. 2022. godine, ili 1,07 eura po akciji. Pri tom, moramo dodati da će sa nastavkom izgradnje auto-puta i obnove željeznice obim i vrijednost pretovara Luke Bar biti značajno unaprijeđeni. Ovo iz razloga što, kupovinom akcija neke firme sada vi kupujete njenu budućnost, a ne njenu prošlost”, kazao je Knežević.

Sindikat: Odvajanje Kontejnerskih terminala bila velika greška

Predsjednik Sindikata Luke Bar Alis Šabotić navodi da kompanija bilježi rekordne pretovare, a da u svemu tome ključnu ulogu doprinose zaposleni koji ulažu vanredni napor kako bi udovoljili zahtjevima komitenata.

”Sindikat je na stanovištu da proces odvajanja Kontejnerskog terminala i generalnih tereta (Port of Adria) nije dao očekivane i promovisane rezultate, već naprotiv. Kompanija generiše gubitke godinama, status zaposlenih je daleko ispod onog kojeg uživaju zaposleni u ostalim kompanijama u ovoj grani djelatnosti, a što je najgore u ekonomskom smislu je činjenica da Crna Gora nestaje kao kontejnerska destinacija. Tako da je logičan potez preuzimanje Port of Adrie od strane države”, kazao je Šabotić za “Vijesti”.

On navodi da model integracija ove dvije kompanije treba da donesu skupštine akcionara obje kompanije.

”Sindikat naglašava da postoji više stotina sadašnjih i bivših radnika koji su akcionari Luke Bar, ali i Port of Adria. Svakako, mi kao predstavnici najvećeg dijela radnika tražimo da se oni ispoštuju kao akcionari i omogući učestvovanje u programu otkupa koji se najavljuje. Svaki radnik - akcionar će ponaosob odlučiti o ponudi. Sindikat je stava da je neophodno da se uzme u obzir fer cijena akcija koja se mora kretati u okviru knjigovodstvene vrijednosti cijene akcija Luke Bar, koja je davno procijenjena. Ovo sa razloga što bi vrijednost kompanije, novom procjenom, mogla biti daleko veća, a time i cijena po akciji”, naveo je Šabotić.

Bonus video: