Knežević: Kupovinom dva aviona država oštećena za 11,2 miliona dolara

"Montenegro erlajns" je za ova dva aviona imao uplaćeno 11,2 miliona dolara takozvanog "maintenance reserve" za koji iznos je otkupna cijena trebala biti smanjena ali se to nije desilo

27741 pregleda 28 komentar(a)
Knežević, Foto: Luka Zeković
Knežević, Foto: Luka Zeković

Prilikom kupovine dva aviona za "ToMontenegro" napravljena je šteta za državu od 11,2 miliona dolara, a nekome obezbjeđenja tolika imovinska korist", kazao je današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Demokratske narodne partije Milan Knežević.

On je kazao da su za to krive osobe iz, kako je kazao, pokojnog Montenegro erlajnsa, tadašnjeg rukovodstva "ToMontenegro" i 42. Vlade Zdravka Krivokapića.

Knežević je naveo da je "Montenegro erlajns" za ta dva aviona uredno plaćao takozvano tehničko osiguranje (maintenance reserve) vlasniku aviona GECAS i da je taj iznos na kraju 2020. godine iznosio 11,2 miliona dolara.

"U slučaju da Montenegro erlajns ili neko drugi otkupi te avione od vlasnika otkupna cijena se umanjuje za taj iznos. Jedino u slučaju raskida ugovora taj novac ostaje GECAS-u. Predstavnik Montenegro erlajnsa Nikola Vukelić i predstavnik vlasnika izvjesni Fitcdžerald 8. marta 2021 godine potpisuju ugovor o raskidu ugovora. Na ugovoru postoji mjesto za potpis predsjednika Vlade, ali se na tom mjestu nalazi iks (X)", kazao je Knežević.

Milan Knežević
foto: Luka Zeković

On je naveo da nakon ovog spornog raskida ugovora "ToMontenegro", odnosno predsjednik borda Filip Radulović i direktor Predrag Todorović, kupuju ova dva aviona za sumu od 21,8 miliona dolara bez umanjenja za ranije uplaćeni iznos od 11,2 miliona eura. Avione kupuju bez motora za koje dodatno plaćaju za jedan koji je još u Brazilu tri miliona eura i za drugi 600 hiljada. Dakle umjesto da se cijena umanji za ranije plaćeni iznos i da ova dva aviona koštaju oko 20 miliona, mi smo ih sa onim što je ranije dato platili dva aviona stara 15 godina 36,6 miliona dolara. Prema mišljenju stručnjaka u tom trenutku i po tim cijenama mogli smo kupiti četiri do pet aviona ovog tipa i tehničkog stanja", kazao je Knežević.

Lider DNP-a je naveo da je iz 42. Vlade tada namjerno saopštavano da će ukoliko se avioni neotkupe na državu pasti garancije od 40 do 50 miliona eura, kako bi se ovaj posao mogao izvesti.

On je kazao i da ne vjeruje da je Vukelić sam mogao potpisati ugovor o raskidu koji je koštao državu izgubljena 11,2 miliona dolara bez saradnje sa nekim iz tadašnje Vlade.

Knežević je naveo da je moguće da je to Vukelić uradio uz obećanje da će biti zaposšljen u novoj kompaniji, što se i desilo i gdje je jedan od direktora uz mjesečnu platu od sedam hiljada eura.

On je juče podijelio novinarima dokumenta - raskid ugovora, izvještaje o stanju aviona i uplaćenom "maintenance reserve" od 11,2 miliona dolara, gdje se navodi ono što je kazao.

"Dokumenta nisam poslao tužilaštvu, očekujem da Specijalno državno tužilaštvo reaguju na osnovu službene dužnosti", kazao je Knežević.