Blokirani računi 47 javnih firmi

Iz Pljevalja blokirano 12 preduzeća, Rožaja deset, Berana osam, Ulcinja sedam, Kolašina i Bijelog Polja po tri...
1 komentar(a)
Miomir M. Mugoša, Foto: Savo Prelević
Miomir M. Mugoša, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.09.2017. 13:56h

Poreska uprava blokirala je račune 47 opštinskih javnih preduzeća i ustanova koje redovno ne izmiruju poreske obaveze.

Iz Poreske uprave je saopšteno da su ukupna dugovanja tih poreskih obveznika 511,72 hiljade eura od čega se 365,44 hiljade odnosi na tekuće obaveze po osnovu poreza i doprinosa na zarade zaposlenih, a 146,28 hiljada na tekuće obaveze po osnovu poreza na dodatu vrijednost.

„Iz Opštine Pljevlja blokirano je 12 preduzeća, Rožaja deset, Berana osam, Ulcinja sedam, Kolašina i Bijelog Polja po tri preduzeća, Cetinja dva preduzeća, a iz Bara i Plava po jedno preuzeće“, saopšteno je iz PU na čijem je čelu Miomir M. Mugoša.

Kako je objašnjeno, u prethodnom periodu obavljena je detaljna analiza stepena poreske discipline u opštinama, koja je pokazala da one uglavnom redovno servisiraju obaveze po reprogramu poreskog duga koje je Ministarstvo finansija odobrilo tokom 2015. godine na ukupan iznos od 90.032 miliona eura.

„Ali, analiza je pokazala da opštine kasne sa izmirivanjem tekućih obaveza. Zbog toga su 62 javna preduzeća i ustanove aplicirali za izmirivanje duga u ratama u skladu sa Zakonom o reprogramu u ukupnom iznosu od 10,92 miliona eura. Opštine koje su od 2015. godine smanjile poreski dug su Nikšić, Bar, Budva i Šavnik, dok je poreska nedisciplina najevidentnija u opštinama Pljevlja, Ulcinj i Rožaje“, kazali su iz PU.

Dodaju da će u nastojanju da stepen poreske discipline poveća u privatnom i u javnom sektoru, PU nastaviti da primjenjuje mjera naplate.

Bonus video: