Meljinama hitno treba novac, Vlada u pat poziciji

Direktorka bolnice kazala da zbog nedostatka novca moraju postepeno gasiti djelatnost od narednog mjeseca, dok Vladina radna grupa traži rješenje problema koji je otežan zbog četiri sudska postupka koja se vode u vezi sa bolnicom - krivični, parnični, arbitražni i stečajni

30426 pregleda 18 komentar(a)
Četiri sudska postupka otežavaju rješenje statusa: Bolnica Meljine, Foto: Opština Herceg Novi
Četiri sudska postupka otežavaju rješenje statusa: Bolnica Meljine, Foto: Opština Herceg Novi

Privatna zdravstvena ustanova Opšta bolnica Meljine u stečaju trenutno nema novca za osnovne potrebe, pa bi od početka narednog mjeseca mogla postepeno da gasi svoju djelatnost, a da se to ne bi desilo potrebno im je od Vlade do 115.000 eura mjesečno do rješenja konačnog statusa bolnice.

Ovo je “Vijestima” juče rekla direktorica bolnice Olivera Elez.

Iz Ministarstva zdravlja “Vijestima” su kazali da se Vladina radna grupa intenzivno bavi svim izazovima koje je loša privatizacija bolnice Meljine od strane prethodne vlasti dovela u gotovo bezizlazan položaj. Ova radna grupa je formirana krajem jula.

Zakonito rješenje

”Država na sve načine pokušava da iznađe najbolje, a na zakonit način utemeljeno rješenje za izlazak iz te situacije i cilj je da se bolnica vrati u državno vlasništvo, ali da neće donositi poteze koje nemaju dugoročnost i konačnost rješavanja ove situacije”, kazali su u resoru kojim rukovodi ministar zdravlja Dragoslav Šćekić.

Šćekić
Šćekićfoto: Luka Zeković

Aktuelni, 43. saziv Vlade nije uplaćivao bilo kakvu vrstu pomoći bolnici Meljine iz razloga što je Zakonom o državnoj pomoći jasno definisano kome i kako država može da uplaćuje pomoć, pa je i to jedan od razloga formiranja radne grupe koja će se baviti i normativnim mogućnostima u cilju pomoći i opstanka bolnice Meljine. Ako bi Vlada dala novac prekršila bi zakon i ugrozila pregovaračku poziciju sa EU.

Vlasnik “Meljine kompleks” sa 99 odsto udjela je firma “Atlas Cap” iz Podgorice, povezane za biznismenom Duškom Kneževićem. Ovoj firmi je račun u blokadi već tri godine zbog duga od 153 hiljade eura. Vlasnik “Atlas Capa” je of-šor firma sa Kipra čije je ime “Meljine Complex Limites”.

Kneževićev konzorcijum je bivšu vojnu bolnicu sa 50 hiljada kvadrata zemljišta i 19 objekata kupio 2008. za formalno 25 miliona eura, ali je iznos platio u obveznicama koje su ga koštale oko 10 do 12 miliona eura. Kupac se obavezao da će u budući turistički i bolnički kompleks uložiti 119 miliona eura, ali su uložena svega tri miliona uz obrazloženja da je Opština kasnila sa urbanističkim planovima. Savjet za privatizaciju je 2015. godine pokrenuo inicijativu za raskid ugovora, ali se to nije desilo.

U Privrednom sudu je u septembru 2019. godine, na zahtjev Elektroprivrede (EPCG) otvorio stečaj u bolnici Meljine zbog duga od 242,3 hiljade eura. U vezi sa bolnicom Meljine se vodi više postupaka - krivični, parnični, arbitražni i stečajni i oni otežavaju rješenje konačnog statusa.

Lokalni parlament u Herceg Novom je prije dva dana jednoglasno donio zaključak da ako se do kraja ovog mjeseca ne riješi pitanje bolnice koja je u stečaju, i ako dođe do njenog zatvaranja de će odbornici i predstavnici izvršne vlasti, zajedno sa građanima, organizovati proteste sa ciljem blokiranja graničnih prelaza na teritoriji ove opštine do ispunjenja zahtjeva.

Ovo je jedina bolnica na teritoriji ove Opštine.

Gdje su protesti zbog loše privatizacije

Odbornici su usvojili zaključak da se najkasnije do kraja ovog mjeseca nađu rješenja kojim bi se omogućilo njeno dalje funkcionisanje i da se bolnica hitno uvede u sistem javnog zdravstva.

Upitani koji je njihov stav u vezi ovog zahtjeva, iz Ministarstva zdravlja su “Vijestima” kazali da problem sa kojim se suočava ova ustanova i svi zaposleni u njoj zahtijeva multisektorski pristup i odgovor koji ne može riješiti isključivo i samo resor zdravlja.

”Jer kao što je već poznato radi se o predmetu koji je, između ostalog, i pod sudskim sporom, a država na sve načine pokušava da iznađe najbolje, a na zakonit način utemeljeno rješenje za izlazak iz te situacije. Više puta smo ponavljali - naš interes i cilj je povratak bolnice Meljine u državno vlasništvo. Od tog cilja nećemo odustati, ali isto tako nećemo pribjeći bilo kakvom rješenju koje nema dugoročnost i konačnost rješavanja ove situacije”, naveli su juče iz ovog resora.

U Ministarstvu izdravlja su istakli da su posebno iznenađeni “prijetnjama lokalnih vlasti, koje ničim ne pomažu, a prijete blokadama i paralisanjem saobraćaja, vjerovatno pritom zaboraviviši šta je između ostalog i njihova obaveza”.

”Pitamo ih i gdje su bili sve ove godine, naročito neka kažu gdje su bili da ‘’blokiraju’’ lošu privatizaciju”, naveli su iz ministarstva.

Govoreći o trenutnom stanju u bolnici “Meljine”, Elez je navela da je snabdijevanje ljekovima i sanitetskim materijalom uredno preko Montefarma, ali da nedostaje novac za nabavku kiseonika, hrane, goriva, reagensa za laboratoriju...

Donacije za minimalno funkcionisanje

”U posljednjih par dana nakon inicijative Opštine dobijamo donacije od kompanija iz Herceg Novog što nam trenutno omogućuje minimalno funkcionisanje. Zahvalni smo svima koji su se odazvali, ali to nije trajno rješenje”, ističe Elez.

Ona je kazala da dugovi bolnice, od 19. maja prošle godine, kada su dobili posljednju pomoć od države pa do 30. juna ove, iznose 1,54 miliona eura, a taj dug se odnosi na troškove bolnice.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Ističe da je bolnici hitno potrebna finansijska pomoć od 110 do 115 hiljada na mjesečnom nivou.

”Po ovom pitanju, kao i po pitanju definitivnog rješavanja statusa bolnice imali smo više sastanaka sa resornim ministarstvima kada smo bili u prilici da predočimo ozbiljnost situacije. Mislim da je Ministarstvo finansija u potpunosti sagledalo problem i moj lični utisak je da se ovim ozbiljno bavi, ali isto tako se stiče utisak da je za definitivno rješavanje problema potrebno vrijeme, a bolnica Meljine ga nema”, saopštila je Elez. Očekuje ubrzo odgovor Vlade i plan za uvođenje bolnice u javno zdravstvo tako da se ona u punom kapacitetu stavi na raspolaganje građanima Herceg Novog.

”Na taj način bi i zaposleni konačno imali stabilnost i mogućnost da u boljim uslovima rade svoj posao. U slučaju da do pozitivnog rješenja ne dođe već od 1. novembra bolnica će postepeno da gasi svoju djelatnost”, zaključila je Elez.

Radnicima nije isplaćena septembarska plata

Elez je navela da se radnicima duguje septembarska plata za koju ne zna kada će biti isplaćena. Ističe da je ta plata duplo manja nego u opštim bolnicima u javnom zdravstvu, pa je stoga nemoguće zadržati postojeći kadar i obezbijediti novi, pogotovo jer radnici već više od šest godina rade u tim uslovima.

Ona je rekla da novac za platu obezbjeđuju uglavnom zaradom po ugovoru sa Fondom zdravstva, koja je do sada isplaćivana na mjesečnom nivou.

”Po ugovoru Fond ima pravo da zarađene fakture isplati za 60 dana, ali to pravo do sada nije koristio pa smo bili u mogućnosti da redovno isplaćujemo zarade osoblju. Ovog mjeseca još nije bilo uplate, vidjećemo o čemu se radi. U Bolnici je oko 156 zaposlenih što je nedovoljno za funkcionisanje, te angažujemo još 20 do 30 konsultanata za ispomoć. Od ranijeg perioda prije uvođenja stečaja radnicima se duguju doprinosi za penziono”, navela je Elez.

Bonus video: