Opština Bijelo Polje za četiri godine ustupila mjesnim zajednicama 645.000 eura

Opština je za ovu godinu povećala ukupna finansijska sredstva koja ustupa mjesnim zajednicama, a od 120 hiljada, koliko je planirano pomoći u novcu, do 12. oktobra realizovano je 82.630, kao i polovina od 60 hiljada planiranih za pomoć u građevinskom materijalu

2624 pregleda 0 komentar(a)
Povećana sredstva za mjesne zajednice: Bijelo Polje, Foto: Opština
Povećana sredstva za mjesne zajednice: Bijelo Polje, Foto: Opština

Za posljednje četiri godine, Opština Bijelo Polje je prema planu ustupila mjesnim zajednicama 645 hiljada eura pomoći u novcu i građevinskom materijalu, od čega najviše u 2022.

Opština je za ovu godinu povećala ukupna finansijska sredstva koja ustupa mjesnim zajednicama, a od 120 hiljada, koliko je planirano pomoći u novcu, do 12. oktobra realizovano je 82.630, kao i polovina od 60 hiljada planiranih za pomoć u građevinskom materijalu.

To se navodi u odgovoru Opštine na odborničko pitanje Ljubomira Zlajića iz Socijalističke narodne partije, o čemu je bilo riječi na posljednjoj sjednici lokalnog parlamenta.

U odgovoru Sekterarijata za lokalnu samoupravu se navodi da “Opština u skladu sa odlukom o budžetu direktno ili indirektno finansira mjesne zajednice kroz kapitalni budžet, gdje svaka mjesna zajednica dostavlja zahtjeve sa prioritetnim radovima, koje bi trebalo uraditi za konkretnu budžetsku godinu i koji se shodno finansijskim mogućnostima Opštine implementiraju u Program uređenja prostora za tu godinu”.

”U godišnjem izvještaju o radu predsjednika Opštine i organa lokalne uprave, koji se usvaja na skupštini, u Sekretarijatu za investicije i za stambeno-komunalne poslove detaljno se nalaze podaci šta je urađeno za tu kalendarsku godinu”, pojasnili su iz Sekretarijata.

Što se tiče direktnog transfera iz budžeta Opštine prema mjesnim zajednicama, navode da Opština na zahtjev mjesnih zajednica pomaže u realizaciji manjih infrastrukturnih radova ili dajući pomoć u građevinskom materijalu ili prebacujući finansijska sredstva, a Savjet MZ kontroliše i raspolaže tim sredstvima.

U 2019. godini, od planiranih 100 hiljada eura, mjesnim zajednicama isplaćeno je 98.850 eura, kao i 50 hiljada pomoći u građevinskom materijalu (od čega je isplaćeno 49.428 eura. U 2020. godini od planiranih 90 hiljada u novcu isplaćeno je 88.070 eura, a od planiranih 65 hiljada u građevinskom materijalu 47.169 eura. U prošloj je planirano 10 hiljada eura više nego u prethodnoj, realizovano 99.510 eura, dok je od planirane pomoći u građevinskom materijalu od planiranih 60 hiljada eura na kraju isplaćeno 44.278 eura. Povećanje planirane pomoću uslijedilo je u ovoj godini, pa je od 120 hiljada iz plana, do 12. oktobra realizovano 82.630 eura, a od 60 hiljada eura planirane pomoći u građevinskom materijalu realizovano je pola tog iznosa (30.349 eura).

Bonus video: