Sindikat Telekoma: Menadžment da sjedne za sto, u suprotnom zaposleni će stupiti u štrajk do ispunjenja zahtjeva

"Ne čude nas i ne iznenađuju saopštenja koje ovih dana daje menadžment Crnogorskog Telekoma, a koja obiluju brojnim poluistinama, ali i potpunim neistinama, pokušavajući da obmanu crnogorsku javnost. Taj pokušaj im je već odavno i u potpunosti propao među zaposlenima"

6405 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Sindikat Crnogorskog Telekoma reagovao je na saopštenje menadžemta kompanije.

U saopštenju Sindikata se navodi da su na današnje mirno protestno okupljanje bili prinuđeni kako bi skrenuli pažnju i pozornost menadžmentu "da njihove maliciozne namjere ukidanja Kolektivnog ugovora i eliminisanja socijalnog dijaloga i uloge Sindikata, neće i ne mogu proći, kao što im to nikad nije moglo proći u prošlosti".

"Ne čude nas i ne iznenađuju saopštenja koje ovih dana daje menadžment Crnogorskog Telekoma, a koja obiluju brojnim poluistinama, ali i potpunim neistinama, pokušavajući da obmanu crnogorsku javnost. Taj pokušaj im je već odavno i u potpunosti propao među zaposlenima", navodi se u reagovanju.

Dodaju da su činjenice "potpuno drugačije" i da one "na najbolji način demantuju saopštenje čelnika menadžmenta Telekoma".

"Cijena rada zaposlenih u Crnogorskom Telekomu nije povećavan još od 2008. godine. U međuvremenu broj zaposlenih je skoro prepolovljen, a od privatizacije smanjen je za skoro dvije trećine. Ta činjenica je i dovela do rasta prosječne zarade jer su zarade menadžmenta i drugih zaposlenih sa ugovorenim zaradama rasle, a ostalih zaposlenih su stagnirale i u međuvremenu drastično su obezvrijeđene i to po zvaničnoj statistici za čitavih 48 odsto. Zbog toga je, činjenično vrijednost zarada zaposlenih, koji stvaraju profit ove kompanije, u međuvremenu prepolovljena", navodi se u reagovanju.

iz Sindikata navode da se zaposleni u Crnogorskom Telekomu, od nekadašnjeg lidera po visini zarada u djelatnosti telekomunikacija, danas nalaze na posljednjem mjestu i to po zvanično objavljenim podacima.

"Te podatke je sredinom ove godine objavio Bankar.me, a na osnovu podataka preuzetih iz završnih računa sa sajta Poreske uprave, a po kojima su prosječne zarade na kraju 2021. godine u Crnogorskom Telekomu iznosile 1.128 eura, u M-telu 1.401 eura, a u Telenoru 1.675 eura. Crnogorski Telekom je, kao što je opšte poznato, jedna od najprofitabilnijih kompanija u Crnoj Gori. i od privatizacije do danas ostvario profit koji je davno prešao iznos od pola milijarde eura. Taj profit je uglavnom u prethodnom vremenu iznijet iz Crne Gore, a vrlo malo je ulagano u razvoj i infrastrukturu".

U reagovanju se navodi da je svake godine, čak i u uslovima pandemije, Crnogorski Telekom "ostvarivao planirane poslovno-finansijske kompanijske rezultate".

"Crnogorski Telekom svake godine ostvaruje operativnu dobit ili EBITD-u u procentu od oko 40 odsto ukupnih prihoda, što samo u posljednjoj godinu čini sumu od preko 30 miliona eura, Tu dobit, najvećim dijelom menadžment usmjerava svojim odlukama. Po tom osnovu, menadžment je svake godine, pored veoma visokih zarada sebi isplaćivao bonuse, akcionarima je dijeljena dividenda, dok zaposleni koji su najvažniji resurs i činilac ove Kompanije, za svo to vrijeme, nijesu dobili ni cent povećanja cijene rada, odnosno zarada. Dakle, ima dovoljno novca za sve, i za bonuse menadžmentu, i za dividende akcionarima, ali u tim odlukama raspodjele dobiti očigledno i jedino nema mjesta za najvažniji resurs i činilac - zaposlene. Pri čemu mi i ne tražimo povećanje zarada, već samo kako je to i eksplicitno naglašeno u našim štrajkačkim zahtjevima, zaštitu zarada zaposlenih od postojećeg i budućeg obezvrjeđivanja. Istovremeno, koliko je u međuvremenu menadžment Crnogorskog telekoma uštedio samo po osnovu troškova za zarade zaposlenih, najslikovitije govori podatak: da su troškovi po osnovu zarada zaposlenih u 2010. godini iznosili preko 25 milona eura, a danas ti troškovi iznose nešto oko 11 miliona eura, dakle za 14 miliona manje, a za 10 godina, tj. od 2010. do kraja 2020. uštedjeli su samo po tom osnovu preko 60 miliona eura".

Iz Sindikata Crnogorskog Telekoma navode da je ovaj menadžment komapnije "apsolutno svjesno i sa jasnim i nedozvoljenim ciljem rušenja Kolektivnog ugovora, eleminisanja socijalnog dijaloga i pokušaja rušenja sindikata, u kontinuitetu krši zakone i Kolektivni ugovor o čemu postoje brojni dokazi".

"Istovremeno, a da nijesu trepnuli, saopštiše javnosti Crne Gore apsolutnu neistinu, da su spremni da zadrže sve benefite i prava zaposlenih, nego, eto, Sindikat je taj koji neće da to prihvati. Dakle, zbog javnosti, ovdje se radi o krajnje beskrupuloznom menadžmentu, koji vodi Crnogorski Telekom u ime i za račun poslodavca i vlasnika Dojče Telekoma. Da naglasimo i to da je najveći pojedanični akcionar i vlasnik Dojče Telekoma upravo država Njemačka sa preko 30 odsto akcijskog kapitala, ali i sa odlučujućim upravljačkim kontrolnim paketom – pravom veta. Kada je o zaradama riječ, da kažemo i to, pitali smo naše kolege iz Dojče Telekom sindikata mogu li nam reći koliko su procentualno povećali zarade u Dojče Telekomu od 2008. godine do danas. Odgovorili su da se ne mogu sjetiti tačno, ali da mogu sa sigurnošću da tvde da je povećanje bilo više od stope inflacije", navodi se u reagovanju.

Dodaju da oni danas ne traže povećanje čak ni za stopu inflacije koja iznosi preko 48 odsto.

"Već svedeno na svega 30 odsto i naravno uz obavezu budućeg godišnjeg usklađivanja sa stopom inflacije. Za sve rečeno i za još dosta toga Sindikat ima dokaze, dakle fakte, i spremni smo da ih predočimo javnosti i medijima kao nepobitnu potvrdu. Ovaj sindikat i zaposleni to neće dozvoliti, zbog toga ćemo ostati čvrsti i odlučni u našim i više nego opravdanim zahtjevima, sve dok isti ne budu i ispunjeni. A ti zahtjevi, ponoviću, ne podrazmijevaju ništa više od prethodno stečenih prava, uz zahtjev za zaštitu zarada od obezvrjeđivanja. Sindikat Telekoma je sa današnjeg skupa jos jednom pozvao menadžment, da na ozbiljan i odgovoran način u interesu naše Kompanije, u najskorijem vremenu sjedne za pregovarački sto i sa Sindikatom dogovori potpisivanje sporazuma po svim otvorenim pitanjima. Ukoliko to ipak ne bude slučaj, snagom argumenata i činjenica, ali i neupitnom snagom i podrškom zaposlenih, zaposleni će stupiti u štrajk koji će trajati do ispunjenja naših zahtjeva", zaključuje se u reagovanju.

Bonus video: