Dali 60 mišljenja, od čega 23 negativna

Od 412 kontrolisanih preporuka njih 74 nije realizovano

4239 pregleda 0 komentar(a)
Sa današnje konferenciji, Foto: Luka Zeković
Sa današnje konferenciji, Foto: Luka Zeković

Državna revizorska institucija (DRI) izvršila je ukupno 35 revizija u periodu od oktobra prošle do oktobra ove godine i iskazala ukupno 60 mišljenja od čega su 23 negativna, šest pozitivnih, 11 pozitvnih sa skretanjem pažnje, a 18 uslovnih.

Ove podatke je na današnjoj konferenciji za novinare prezentovao predsjedavajući Senatom DRI, senator Nikola N. Kovačević, koji je predstavio Godišnji izvještaj o izvršenim revizijama i aktivnostima DRI za pomenuti period.

On je naveo da je DRI na nezavisan i profesionalan način ispunila svoje obaveze.

Kazao je da je urađeno 25 finansijskih revizija i revizija pravilnosti, da se jedna revizija odnosila na fiskalnu odgovornost, šest revizija o reviziji uspjeha, dvije o infromacionim sistemima, a jedna je bila kontrolna revizija.

On je kazao da su u predmetnim revizijama dali ukupno 615 preporuka i iskazali 60 mišljenja.

"Od toga šest pozitivnih, 11 pozitivnih sa skretanjem pažnje, 18 uslovnih, 23 negativna i dva mišlljenja kod revizija infromacionih sistema".

Naveo je da je od ukupno 412 kontrolisanih preporuka njih 195 realizovano, 53 djelimično, 34 preporuka su u fazi realizaciji, 74 nije realizovano, za 44 se revizori nijesu mogli uvjeriti u status realzaciju, a za 12 preporuka je utvrđeno da nijesu primjenjive.

"Subjekti revizije su u obavezi da realizuju preporuke, a obaveza DRI je da prati realizaciju preporuka i da o tome obavještava Skupštinu i Vladu", podsjetio je Kovačević.

Nikola Kovačević
foto: Luka Zeković

On je kazao da su po prvi put dali sistemske preporuke u izvještajima, njih osam.

Naglasio je da je Evropska komisija prepoznala doprinos DRI u oblasti upravljanja javnim finansijama, što pokazuje njen posljednji izvještaj.

Kovačavić je kazao da se tokom sprovođenja revizija DRI suočavala sa izazovima koji su i dalje aktuelni.

"Nije imenovan predsjednik Senata DRI. Nepopunjenost Senata već skoro dvije godine rad svih zaposlenih u otežavajućim okolnostima kako zbog nedostatka prostornih kapaciteta tako i zvog pogoršanih uslova za rad zbog požarnih posljedicama", naveo je.

On je najavio da će do kraja godine biti završene revizije RTCG-a, Fonda za zdravstvo, Uprave za šume, Agencije za strane investicije, dvije kontrolne revizije "Plantaža"...

Bonus video: