Haos u "Plodovima", izbacili Vladu iz borda: Ministarstvo tvrdi da je Terzić vrijeđana i da joj je prijećeno

Direktor na molbu "Vijesti" nije želio ni da pošalje mejl na koji bi mu bila poslata pitanja

56096 pregleda 34 komentar(a)
U Distributivni centar i hladnjaču u Matagužima Opština i država uložili  preko osam miliona eura, a godinama nemaju svoju svrhu: Distributivni centar, Foto: BORIS PEJOVIC
U Distributivni centar i hladnjaču u Matagužima Opština i država uložili preko osam miliona eura, a godinama nemaju svoju svrhu: Distributivni centar, Foto: BORIS PEJOVIC

Skupština akcionara "Plodova Crne Gore" izbacila je iz Odbora direktora kompanije predstavnicu državnog kapitala Amru Terzić iz Ministarstva poljoprivrede iako Vlada posjeduje 26 odsto kapitala i ima pravo na svog predstavnika.

Iz Ministarstva poljoprivrede su na pitanja “Vijesti” o radu ove firme i saradnji sa Glavnim gradom, koji ima 53 odsto akcija, naveli da nisu zadovoljni funkcionisanjem kompanije niti saradnjom sa Glavnim gradom, kao i da je njihova predstavnica doživjela niz neprijatnosti samo zbog toga što je ukazivala na nepravilnosti.

Terzić je bila pradstavnica Ministarstva u prethodnom petočlanom sazivu odbora direktora, ali ja sada glasanjem ostalih akcionara ukinuto mjesto za predstavnika Vlade.

”Ukazivanjem na potrebu za profesionalnijim načinom finansijskog izvještavanja, obaveze izvršnog direktora na poštovanje imperativnih statutarnih normi, predstavnica državnog dijela kapitala je tokom svog rada u Odboru doživjela u najmanju ruku kao neprijatnosti u vidu verbalnih napada od strane izvršnog direktora i predsjednika Odbora direktora. Tom prilikom su joj upućene uvrede, optužbe i otvorene prijetnje od predsjednika Odbora direktora, a sve je rezultiralo time da su AD "Plodovi" pokrenuli privatnu tužbu protiv vladinog predstvanika sa krajnje neistinitim i neosnovanim navodima”, navedeno je iz Ministarstva poljoprivrede.

"Plodovi Crne Gore" su osnovani 2004. godine, kada je otvoren takozvani Distributivni centar na tuškom putu koji je trebalo da bude otkupni centar za poljoprivredne proizvode iz Zete i Malesije.

Planirana je bila i izgradnja fabrike za preradu u Matagužima, ali je izgrađena samo hladnjača. Država i Opština su u ovaj projekat tada uložile preko osam miliona eura.

Sada se Distributivni centar izdaje gradskoj firmi Tržnice i pijace, a hladnjača u matagužima trgovačkim kompanijama. Od tog novca kompanija dijeli plate za izvršnog direktora, pet zaposlenih i naknade članovima borda i revizorskog odbora, dok otkupa poljoprivrednih proizvoda nema godinama ili je minoran.

Prema izvještaju koji je predat Upravi prihoda i carina, kompanija je prošle godine od zakupa imala prihode od 158 hiljada eura, dok su rashodi iznosili pet hiljada više. Polovina rashoda odnosi se samo na plate.

Izvršni direktor kompanije je Vojislav Đurović, a predsjednik borda je Veselin Vukčević, koji je i sekretar Skupštine glavnog grada i predsjednik Opštinske izborne komisije.

”Vijesti” su prije tri dana kontaktirale direktora Đurovića, a on je naveo da je u inostranstvu. Nije odgovorio na molbu da pošalje mejl kompanije kako bi im bila poslata pitanja, ni na pitanje kada se vraća u Crnu Goru.

Osim Vlade i Glavnog grada koji ima 52,7 odsto akcija, akcionari kompanije sa po 10,6 odsto su Udruženje poljoprivrednih proizvođača voća i povrća “Ratar” iz Podgorice i Udruženje poljoprivrednih proizvođača Malesija iz Tuzi.

Osnovna djelatnost društva, definisana ugovorom o osnivanju je otkup, prerada i promet voća i povrća. Kapital društva iznosi 8,33 miliona eura.

”Trenutno je cjelokupna imovina akcionarskog društva data pod zakup, što je činjeno i godinama unazad, te se poslovne aktivnosti svode na to da se naplati mjesečna zakupnina i da se iz namirenih sredstava na mjesečnom nivou obezbjede plate zaposlenima i podmire ostali rashodi. Iako je riječ o društvu koje raspolaže višemilionskom imovinom, bilans poslovanja za prošlu godinu bio je negativan. Cilj Vlade Crne Gore prilikom finansiranja hladnjače bio je da to bude mjesto zbrinjavanja tržišnih viškova, a ne predmet dugoročnih zakupa. Međutim, dugogodišnja intencija upravljačke strukture da skladišne i ostale kapacitete rentiraju velikim trgovinskim lancima, dovela je do toga da se izgubi osnovna namjena društva”, naveli su iz Ministarstva na pitanja čime se sada bavi kompanija i koliki je otkup imala proteklih godina.

Hladnjača koju uprava kompanije sada izdaje trgovačkim lancima, izgrađena je kreditom kojeg je podigla Vlada još 2006. godine, a rate za kredit će se otplaćivati iz državnog budžeta do kraja 2028. godine.

Oni navode da od ovakvog načina poslovanja nemaju koristi ni poljoprivredni proizvođači zbog kojih je društvo i osnovano, kao ni država.

”Vlada je preko svog predstavnika u Odboru direktora tokom 2021. godine ukazivala na nedostatke i manjkavosti u upravljanju društvom i pokušala da artikuliše jedan realan pristup u poslovanju, što je naišlo na svojevrstan otpor ostalih članova Odbora direktora. Naglašavamo da je za ovu Vladu neprihvatljivo da vizija razvoja i budući plan poslovanja ne postoje, odnosno da nema plana i programa rada i mjera za sprovođenje poslovne politike društva koju je rukovodstvo društva dužno da obezbjedi”, saopštili su iz Ministarstva.

Oni navode i da je nedopustivo da se finansijsko izvještavanje o poslovanju od strane menadžmenta sačinjava bez adekvatne analize likvidnosti i profitabilnosti.

”Začuđujuće je da se od zakupca ne potražuje da dostavi plan otkupa proizvoda za tekuću godinu i na taj način ispune sve ugovorene obaveze, kako bi se koliko toliko zaštitio interes poljoprivrednih proizvođača. Jasno je da se na ovaj način ne upravlja kapitalom na održiv način, te da interes poljoprivrednika nije zaštićen, što je izvorno bilo opredjeljuće da država sa Glavnim gradom i udruženjima proizvođača osnuje ovo privredno društvo. Pored toga, još je začuđujuće da članovi Odbora direktora koji su predstavnici udruženja poljoprivrednih proizvođača ne reaguju na ovakvo stanje u drušvu”, naveli su iz Ministarstva.

Vlada priprema odgovor da zaštiti imovinu i poljoprivrednike

Iz Ministarstva su kazali da je Skupština akcionara ovog društva bez ijednog zakonskog osnova odbila da prihvati predlog Vlade za imenovanje predstavnika svog dijela kapitala.

”Smatramo da su na ovaj način prije svega Glavni grad Podgorica, kao većinski vlasnik, ali ništa manje i ostali akcionari, iskazali puno nepoštovanje prema državi i njenom kapitalu, od čijeg korišćenja namiruju zarade i naknade. Ministarstvo trenutno nema uvid u rad društva, niti ima uvid u zapisnike sa sjednice Odbora direktora i Skupštine akcionara, te stenograme sa istih, iako su u više navrata traženi. Vlada Crne Gore će na odgovarajuće predloge ovog ministarstva donijeti odluku na koji način će se postaviti prema budućem poslovanju u AD “Plodovi”, radi zaštite državne imovine i interesa poljoprivrednih proizvođača”, saopšteno je iz Ministarstva.

Bonus video: