Svi da daju predloge za rješenje problema Instituta

Ministar finansija Aleksandar Damjanović saopštio da svega 35 odsto od 600 zaposlenih u ovoj zdravstvenoj ustanovi čini medicinski kadar

9411 pregleda 6 komentar(a)
Damjanović, Foto: Screenahot/TV Vijesti
Damjanović, Foto: Screenahot/TV Vijesti

Vlada, Opština Herceg Novi i menadžmet Instituta "Dr Simo Milošević" u Igalu treba da daju svoj predlog za rješavanja aktuelne situacije u ovoj državnoj zdravstvenoj ustanovi.

To je dogovoreno danas na sastanku u Ministarstvu finansija, kome su prisustvovali ministri finansija, zdravlja i prosvjete, Aleksandar Damjanović, Dragoslav Šćekić i Miomir Vojinović, kao i predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić i izvršni direktor Instituta Savo Marić.

Damjanović je nakon sastanka kazao novinarima da je konstatovano da se ne smije čekati da se dogodi stečaj ili neki negativni scenario i da ova zdravstvena ustanova treba da nastavi da posluje kao okosnica zdravstvenog turizma u državi.

"Bez obzira što su problemi naslijeđeni, iskazali smo volju svi (država, opština i menadžment) da se u narednim danima svako pozabavi da se na legalan način, poštujući zakone, pomogne Institutu. Tu ima dosta stvari koje treba definisati, od statusa zemljišta, poreskih obaveza, obaveza prema Jugobanci u stečaju...", naveo je Damjanović.

On je istakao da posebno zabrinjava podatak da je od 600 zaposlenih svega 37 odsto medicinskog kadra.

"Dubioze se mjere u desetinama miliona eura, a postojeći model poslovanja je neodrživ. Ideja je da se sa Agencijom za zaštitu konkurencije nađe legalan način da se pomogne, a ne nikako kršenje zakona", naglasio je Damjanović.

On je kazao da se Savjet za privatizaciju mora izjasniti u vezi s pitanjem presude Upravnog suda i da Savjet identifikuje budući red aktivnosti. Ministar smatra da bi rješenje za Institut moglo biti model privatno-javnog partnerstva.

Bonus video: