Abazović: Tokom pandemije Kovid 19 narod u CG se ponovo vratio seoskoj i poljoprivrednoj proizvodnji

Joković je kao ključni problem kada je poljoprivredna proizvodnja posrijedi istakao migraciju seoskog stanovništva u gradove

4085 pregleda 8 komentar(a)
Abazović, Foto: Vlada Crne Gore
Abazović, Foto: Vlada Crne Gore

Predsjednik Vlade Crne Gore, Dritan Abazović, poručio je da se tokom pandemije Kovid 19 narod u Crnoj Gori ponovo vratio seoskoj i poljoprivrednoj proizvodnji.

Šesnaesti godišnji radni sastanak Ministara poljoprivrede Jugoistočne Evrope održao se danas godine u Budvi.

"Ministri poljoprivrede Jugoistočne Evrope i šefovi delegacija okupili su se u Budvi i razgovarali o budućim planovima razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja u regionu Jugoistočne Evrope i razmotrili proces regionalne saradnje u datim sektorima", navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Na otvaranju sastanka obratio Abazović i tom prilikom izrazio zadovoljstvo na ukazanoj časti da prisustvuje samom sastanku.

Tom prilikom čestitao je potpredsjedniku Vlade i ministru poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimiru Jokoviću na, kako je rekao, odličnoj organizaciji.

“Zahvalio bih se i drugim ministrima koji su prisutni, ovo je važan sastanka za Crnu Goru, i odlična prilika da razmjenimo mišljenja.Ovo su veoma teška vremena, gdje pored pandemije Kovid 19 imamo i postojeću krizu izazvanu agresijom Rusije na Ukrajine, tim prije, ovakvi sastanci su jako korisni i značajani”, kazao je on.

Abazović je tom priliko naglasio da se tokom pandemije Kovid 19, poljioprivreda neočekivano razvila, jer se, kako je naveo, narod u Crnoj Gori ponovo vratio seoskoj i poljoprivrednoj proizvodnji.

Dritan Abazović i Vladimir Joković
foto: Vlada Crne Gore

“Juče je usvojen budžet, i drago mi je što se budžet za poljoprivredu povećava, kao i subvencije za ljude koji žele da se bave poljoprivredom. Moram istaći da će sektor poljoprivrede i enrgetike zavrijediti mnogo veću pažnju u narednom periodu, nego što je to bio slučaj ranije”, poručio je on.

Predstavljajući rezultate koji je Crna Gora postigla u oblasti poljoprivrede, Joković je izjavio da se država Crna Gora fokusirala na dvije privredne grane; poljoprivredu i turizam.

“Crna Gora bi jako osnažila poljoprivredu kad bi proizveli sve ono što bi potrošili naši dragi turisti koji dođu u Crnu Goru, i kada bi im ponudili proizvode koji se proizvode u Crnoj Gori. Mi svake godine povećavamo nacionalni budžet kako bi se poljoprivredna proizvodnja kretala željenim putem”, naglasio je Joković.

Dritan Abazović i Vladimir Joković
foto: Vlada Crne Gore

On je kao ključni problem kada je poljoprivredna proizvodnja posrijedi istakao problem migracije seoskog stanovništva u gradove.

“S tim u vezi, poljoprivrednom se na selima bave većinski starije stanovništvo i veoma mali broj mladih. Mi, sa svim mogućim mjerama koje postoje a koje crpimo iz nacionalnog budžeta, činimo sve što je u ovom trenutnku moguće da poljoprivrednu proizvodnju i ruralni razvoj u Crnoj Gori podignemo na veći nivo, kako bi Crna Gora smanjila svoju oghromnu zavisnost od uvoza hrane”, kazao je Joković.

Iz Ministarstva su poručili da je sastanak bio usmjeren na značaj procesa i dosadašnjih dostignuća u integraciji zemalja /teritorija Zapadnog Balkana u Evropsku Uniju (EU) u pogledu perspektive za razvoj poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Njemački ministar poljoprivrede Džem Ozdemir poručio je da vjeruje da su prilike, poput održanog sastanka, od velikog značaja za zemlje Zapadnog Balkana, u smislu pripreme za njihov puno članstvo u Evropskoj Uniji.

“Volio bih da se i u drugim oblastima poput oblasti poljoprivrede načine značajni iskoraci kao što je to slučaj u ovoj prilici. Mi u potpunosti zahvaljujemo svim ministrima poljoprivrede zemalja Zapadnog Balkana na svim koracima koje su učinili ka svom napretku, koji treba da rezultira punim članstvom u Evropskoj uniji, što i mi kao Republika Njemačka podržavamo”, kazao je on.

Ministri su, kako je saopšteno, elaborirali postignute rezultate u implementaciji IPARD programa u zemljama Zapadnog Balkana i značaj IPARD III programa koji predstavlja sredstvo za implementaciju Zelene agende za Zapadni Balkan, kao značaj slobodne trgovine i obaveza i mjera za obezbeđivanje slobodnog kretanje poljoprivrednih dobara, inputa i zaliha u svijetlu trenutnih geopolitičkih dešavanja.

"Na ministarskom sastanku, koji je organizovalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore i SWG-a (Stalna Radna grupa za ruralni razvoj), potpisan je Memorandum o razumevanju za uspostavljanje partnerstva Zapadnog Balkana o očuvanju zemljišta koji će biti jedan od važnih koraka ka uspostavljanju zajedničke politike u rješavanju izazova koji nam slijede", navodi se u saopštenju.

Tokom skupa održano je, kako je poručeno, više bilaterlanih sastanka sa ciljem rješavanja pitanja koja su u nadležnosti ministarstava poljoprivrede zemalja učesnica.

"Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore preuzima predsjedavanje SWG Skupštinom i teži će da unaprijedi regionalnu saradnju i integracije u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja čitavog regiona Zapadnog Balkana", zaključuje se.

Bonus video: