RTCG ugovore zaključivao po obavljenom poslu, varijabile dijeljene mimo propisa

Pojedinim ugovorima nijesu jasno i precizno definisane obaveze angažovanih lica...Rukovodioci organizacionih jedinica nijesu podnosili predloge odluka za isplatu zarade zaposlenog po osnovu ostvarenih rezultata u radu čiji je sastavni dio obrazloženje za isplatu stimulansa

14977 pregleda 3 komentar(a)
RTCG (arhiva), Foto: Luka Zeković
RTCG (arhiva), Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 17.11.2022. 15:13h

Radio televizija Crne Gore zaključivala je prošle godine ugovore o privremenim i povremenim poslovima i to u toku ili nakon što su poslovi završeni, a Javni servis nije imao ni plan za angažovanje osoba po ugovorima.

To stoji u mišljenju Državne revizorske institucije, koja je dala uslovno mišljenje na Godišnji finansijski izvještaj RTCG, ali i uslovno mišljenje na usklađenost poslovanja sa propisima.

“Ugovori o privremenim i povremenim poslovima su zaključivani u toku ili nakon izvršenja ugovorene obaveze. Pojedinim ugovorima nijesu jasno i precizno definisane obaveze angažovanih lica. RTCG nije donijela plan angažovanja lica po ugovorima, kojim bi se, pored iznosa sredstava, jasno i precizno definisale aktivnosti, poslovi i broj izvršilaca”, naglasila je DRI.

Vrhovna revizija je primijetila i da varijabilni dio zarade zaposlenih zavisi od rukovodilaca organizacionih jedinica.

“Subjekat revizije nije u skladu sa članom 29 Kolektivnog ugovora RTCG donio posebni akt kojim bi se uredili uslovi i način ostvarivanja prava na varijabilni dio zarade zaposlenih. Rukovodioci organizacionih jedinica nijesu, shodno članu 13 Pravilnika o dijelu zarade po osnovu ostvarenih rezultata u radu u RTCG, podnosili predloge odluka za isplatu zarade zaposlenog po osnovu ostvarenih rezultata u radu čiji je sastavni dio obrazloženje za isplatu stimulansa po svim osnovama i mjerilima iz člana 9 i 10 istog”, navodi DRI.

Revizija je pokazala i da je RTCG Pravilnikom o unutrašnjoj ogranizaciji i sistematizaciji radnih mjesta utvrdio organizacionu jedinicu pod nazivom Unutrašnja revizija sa jednim sistematizovanim radnim mjestom.

“…Što nije u skladu sa članom 49 Zakona o upravljanju i unutrašnjim kontrolama u javnom sektoru koji propisuje uspostavljanje jedinice za unutrašnju reviziju koja ne moţe imati manje od tri unutrašnja revizora sa rukovodiocem jedinice za unutrašnju reviziju. Rukovodilac RTCG nije u skladu sa zakonskom obavezom utvrdio akcioni plan za sprovođenje preporuka i dostavio ga rukovodiocu jedinice za unutrašnju reviziju u roku od osam dana od dana prijema konačnog revizorskog izvještaja i prijedloga akcionog plana, što za posljedicu ima nesprovođenje 49 (četrdeset devet) preporuka internog revizora”, poručuje vrhovna državna revizija.

DRI je dala set preporuka menadžmentu RTCG, na čijem čelu je Boris Raonić.

Bonus video: