Zenović: Opština Budva ne duguje ni cent Vodovodu, čudan momenat i razlozi tužbe

Opština odbacuje navode da duguje 2,8 miliona eura gradskom preduzeću Vodovod Budva

11579 pregleda 0 komentar(a)
Zgrada Vodovoda u Budvi, Foto: Vuk Lajović
Zgrada Vodovoda u Budvi, Foto: Vuk Lajović

Vodovod Budva nije Privrednom sudu dostavio nijedan materijalni dokaz kojim bi dokazao obavezu na koju se poziva, odnosno tvrdnju da je Opština dužna tom gradskom preduzeću iznos od 2,8 miliona eura po osnovu ugovora o solidarnom jemstvu.

To je “Vijestima” kazao sekretar za pravnu zaštitu Opštine Budva Đorđe Zenović.

Budvanski Vodovod tužio je Privrednom sudu Opštinu Budva, svog osnivača, da mu vrati 2,8 miliona eura, koje je, kako tvrde, isplatio na ime dugovanja koje su ostavile firme koje su bile uključene u projekat desalinizacije morske vode na rtu Zavala, iako to nije bila obaveza te opštinske firme.

Zenović je pojasnio da su ugovorom o solidarnom jemstvu Vodovod i Opština Budva bili solidarni jemci u odnosu na obavezu koju je “WTE desalinizacija morske vode” d.o.o. iz Podgorice imala prema Hypo Alpe Adria banci po osnovu uzetog kredita.

”Ugovorom o solidarnom jemstvu su Vodovod i Opština solidarni jemci koji je svako za sebe odgovarao za preuzeti dio obaveza. Dakle, i Opština i Vodovod su se obavezali kao jemci za obaveze korisnika kredita - Hypo Alpe Adria banke, a nikako ne stoji, kako se želi prikazati, da je tužilac nastupao u konkretnom pravnom poslu kao jemčev jemac, odnosno da je Vodovod jemac za obavezu Opštine. Dalje, Vodovod i kanalizacija nisu izmirili cjelokupan iznos kredita sa pripadajućim kamatama, koji iznosi preko 5.600.000 eura, već samo polovinu iznosa od 2.800.000 eura, što su i bili u obavezi shodno ugovoru o solidarnom jemstvu. Na kraju, Opština Budva je u cjelosti izmirila i svoj dio obaveze prema povjeriocu, Hypo Alpe Adria banci za šta imamo spremne materijalne dokaze, pa apsolutno ne stoje navodi iz tužbe i čudi nas i momenat i razlozi za podnošenje jedne ovakve tužbe. Sporazum o definitivnom uređenju međusobnih obaveza između Vodovoda i Opštine, zaključen 2014, potvrđuje naš stav da navodi iz tužbe nemaju nikakvo ni pravno, ni faktičko utemeljenje, što će sud i utvrditi”, kazao je Zenović.

Đorđe Zenović
Đorđe Zenovićfoto: Privatna arhiva

Kako su “Vijesti” objavile, izgradnja postrojenja za desalinizaciju na Zavali i dalje je neistražena korupcionaška afera budvanske kriminalne grupe Svetozara Marovića, koja je progutala više od pet miliona eura građana Budve.

Priču o kontroverznom postrojenju započinje firma “WTE Desalinizacija morske vode” (sestra firme “WTE otpadne vode” koja je vodila projekat postrojenja za otpadne vode u Bečićima, što je takođe milionska afera Marovićeve grupe) sa kojom 2008. budvanski Vodovod zaključuje ugovor o preuzimanju pitke vode. Ugovor je bio krajnje nepovoljan, jer se Vodovod obavezao da vodu preuzima i tokom zimskih mjeseci, iako za to nije bilo potrebe. Postrojenje praktično nikada nije ni profunkcionisalo, navodno je radilo u par navrata tokom sušnih ljetnjih mjeseci 2008. i 2009, i to upravo u vrijeme kada je tadašnja tužiteljka Đurđina Ivanović otvorila izviđaj, te počela da se raspituje kako je trošen novac građana.

Iako postrojenje nije radilo, računi su redovno dostavljani Vodovodu na naplatu.

Kako su tekla kreditna zaduženja sumnjive firme detaljno je u izvještaju o završnom računu za 2015. navela Državna revizorska institucija.

Preduzeće za desalinizaciju morske vode “WTE Desalinizacija morske vode” je zaključilo sa Hipo Alpe Adria bankom (HAAB) 7. maja 2008. ugovor o dugoročnom kreditu u iznosu od 5,3 miliona eura. Kredit je odobren za kupovinu i postavljanje postrojenja za desalinizaciju morske vode. Međutim, u priču tada ulazi “Mediteran WTE”, firma sa kojom Opština ima 49 odsto kapitala, dok je ostatak kapitala pripao španskom fotografu Rubenu Salgado Eskuderu, osnivaču te firme. I pored insistiranja tadašnje opozcije da DPS uprava grada odgovori ko je Ruben, nikada nijesu dali odgovor.

”Mediteran WTE” tada sa HAAB i “WTE Desalinizacija morske vode” zaključuje Ugovor o pristupanju dugu, odnosno dugoročnom kreditu od 5,3 miliona eura. Krajem juna 2010. Ugovor o solidarnom jemstvu potpisuju HAAB (povjerilac), “WTE Desalinizacija morske vode” (dužnik), “Mediteran WTE” (pristupnik dugu) i Opština Budva i JP Vodovod i kanalizacija (solidarni jemci), na taj iznos.

Tu nije kraj, pa Vodovod i Opština 1. avgusta 2013. zaključuju sporazum o razgraničenju obaveza po osnovu ugovora o solidarnom jemstvu. Na dan potpisivanja sporazuma, preostali dug iznosio je 4,5 miliona, od čega su obaveze Vodovoda iznosile 2,1, a Opštine 2,3 miliona eura.

Međutim, 6. oktobra 2014. potpisan je novi sporazum između Opštine i Vodovoda za razgraničenje obaveza. Stanje duga na dan potpisivanja sporazuma je bio 3,2 miliona - Opštine milion i po, a Vodovoda 1,7 miliona eura.

Nakon toga, Vodovod zaključuje 2014. i vansudsko poravnanje kojim isplaćuje kontroverznom španskom fotografu Eskuderu (osnivaču firme “Mediteran WTE”) 650.000 eura i otkupljuje postrojenje, ali primopredaja nikada nije izvršena. Potom Skupština opštine donosi odluku o likvidaciji firme “Mediteran WTE”. Navodno, 2016. milionski kredit se vraća.

Bonus video: