Zagađivači će sve teže dolaziti do kredita

Održana regionalna konferencija koja treba da utvrdi prioritete i modele pristupa zelenim kreditiranjima i pravljenju listinga zelenih kompanija

3258 pregleda 0 komentar(a)
Banke će podržati samo biznise u skladu sa klimatskom strategijom i zelenim finansijama (Ilustracija), Foto: shuterstock
Banke će podržati samo biznise u skladu sa klimatskom strategijom i zelenim finansijama (Ilustracija), Foto: shuterstock

Zagađivači kao i kompanije koje se ne pridržavaju ili nemaju ESG strategiju poslovanja, koja se odnosi na brigu o životnoj sredini, socijalnim pitanjima i upravljanju, sve teže će dobijati bankarske kredite jer regulatori finansijskih tržišta širom svijeta, kojima se pridružila i Centralna banka Crne Gore, uvode nova pravila o takozvanom zelenom finansiranju.

To je jedna od poruka konferencije održane prije dva dana, a na kojoj su učestvovali i bili suorganizatori predstavnici Udruženja banaka Crne Gore, Privredne komore i Evropskog savjeta za regionalnu saradnju. Glavna tema konferencije bila je zelena energija i uloga privatnog i finansijskog sektora u održivom razvoju.

”Savremeni finansijski svijet karakteriše potreba za promjenom paradigme poslovanja, odnosno naslanjanje i osluškivanje društvenih, socijalnih i potreba za zaštitom životnog prostora uz ostvarivanje profitnih ciljeva. Zelene finansije su relativno novi ‘alat’ u rukama kreatora ekonomskih politika, koje prožimaju potrebe za održivim ekonomskim rastom i očuvanjem životne sredine”, naveo je u saopštenju generalni sekretar Udruženja banaka Crne Gore Bratislav Pejaković.

On je naveo da su izazovi zajednički i globalni, kao i da klimatske promjene predstavljaju veliku opasnost po svjetsku privredu, industriju i ekonomiju.

”Prema procjenama iznijetim u istraživanju organizacije ‘Climate Central’ do 2050. godine, nekretnine vrijedne 35 milijardi će biti pod vodom u Americi, dok prema drugoj studiji objavljenoj u sklopu ‘Race to Zero’, poljoprivredne kompanije i trgovci bi zbog klimatskih promjena mogle da izgube do 150 milijardi dolara vrijednosti do 2030. godine. ESG-bankarstvo vidimo kao koncept bankarske djelatnosti, koji se zasniva na principima ekološke, društvene i korporativne odgovornosti prema sadašnjim i budućim generacijama, kao i na praktičnoj implementaciji inicijativa za postizanje održivog razvoja i drugih društveno značajnih vrednosti”, naveo je Pejaković.

On je kazao da se Crna Gora može pohvaliti da ima banke u svom sistemu koje se već ponašaju u skladu sa ovim globalnim inicijativama.

”Jedan od zaključaka je ukazao na bitnost da na ovom nivou imamo konkretne stavove, jer će vrlo skoro od strane regulatora finansijskih tržišta širom svijeta biti ispostavljeni konkretni zahtjevi u ovom pravcu. Centralna banka Crne Gore postala je član Mreže za ozelenjavanje finansijskog sistema – Network for Greening the Financial System (NGFS). Mreža za ozelenjavanje finansijskog sistema je međunarodna organizacija čiji su članovi centralne banke razvijenih zemalja i zemalja u razvoju, a u njenom radu, u svojstvu posmatrača, učestvuju i ključne supervizorske institucije na globalnom nivou - Međunarodni monetarni fond, Svjetska banka, Banka za međunarodna poravnanja i drugi”, kazao je Pejaković.

Crna Gora ove godine predsjedava ovom Konferencijom, pa se, kako se navodi u saopštenju, ukazala prilika realizacije inicijativa koje su aktuelne u svijetu od zelene energije do ukazivanja na socioekonomske odnose i kretanja koja će uticati na razvoj privrede i društva u nekom narednom periodu.

Na konferenciji je gdje je učestvovalo 78 učesnika, iz institucija 13 država podržavalaca memoranduma potpisanog u Antaliji juna 2021. godine o saradnji jugoistočne Evrope po principima zelene energije. Održana je kako bi se utvrdili prioriteti i modeli saradnje u regionu, u smislu pristupa zelenim kreditiranjima, pravljenje listinga zelenih kompanija i razmjena iskustava.

”Klimatska kriza se odnosi na ljudsku, ekonomsku i bezbjednost životne sredine, nacionalnu bezbjednost i sam život planete. Klimatske krize najjače pogađaju one zemlje i zajednice koje imaju najmanje resursa za reagovanje i oporavak, gdje možemo prepoznati i naš region”, naveo je Pejaković.

Bonus video: