Pokrenuti razgovori da se u Luci Bar izgradi terminal za tečni prirodni gas

"To je dugoročno razmišljanje o ekonomskoj nezavisnosti naše zemlje i dovođenja još jednog energenta koji na duže staze može da stvori mogućnost da građani stvore veću sigurnost"

12186 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Premijer Dritan Abazović kazao je na današnjoj sjednici Vlade da su pokrenuti "ozbiljni razgovori" da se u Luci Bar izgradi LNG terminal (terminal za tečni prirodni gas koji služi za upravljanje uvozom/izvozom).

"Crna Gora nije dio mreže za prirodni gas i mislim da treba, imamo ozbiljne razgovore da se u Luci Bar izgradi LNG (liquefied natural gas) terminal. Izgradnja LNG terminala nije stvar jedne Vlade, jer i ona da se započne teško može da se završi u mandatu jedne vlade. To je dugoročno razmišljanje o ekonomskoj nezavisnosti naše zemlje i dovođenja još jednog energenta koji na duže staze može da stvori mogućnost da građani stvore veću sigurnost", rekao je Abazović.

Državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija Petar Odžić kazao je da je energetskim bilansom za sljedeću godinu planirana potrošnja struje od 3.112 gigavat časova, dok je proizvodnja električne energije projektovana na 3.598 gigavat sati.

"To ukazuje da ćemo imati viškove u proizvodnji od 486 gigavat časova", rekao je Odžić.

Bonus video: