Adrović: Potpisaćemo novi OKU koji dogovore reprezentativne organizacije

"Od izuzetnog značaja je da dobijemo OKU jer se o njemu pregovara preko dvije godine. Za državu bi bilo značajno da dobijemo novi tekst do kraja ove godine", kazao je ministar rada i socijalnog staranja

4426 pregleda 0 komentar(a)
Adrović, Foto: Luka Zeković
Adrović, Foto: Luka Zeković

Ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović kazao je na današnjoj vanrednoj sjednici Upravnog odbora Privredne komore (PKCG) da nije do kraja dovedeno pitanje potpisivanje novog Opšteg kolektivnog ugovora (OKU), ali da slijede formalne faze prije zvaničnog potpisivanja.

On je kazao da je u ministarstvo kojim rukovodi od reprezentativnih strana koje učestvuju u pregovorima (Unije slobodnih sindikata, Saveza sindikata i Unije poslodavaca) prošle sedmice stigao predlog novog OKU, te da je on proslijeđen nadležnoj direkciji u okviru Ministarstva rada na dalje mišljenje, a da uz to treba da dobije zeleno svjetlo i par drugih državnih institucija.

On je kazao da je spreman da sasluša sve zainteresovane strane u vezi ovog postupka i uvaži sva mišljenja, ali i naglasio da će potpisati ono što međusobno dogovore reprezentativne strane koje učestvuju u pregovorima.

"Od izuzetnog značaja je da dobijemo OKU jer se o njemu pregovara preko dvije godine. Za državu bi bilo značajno da dobijemo novi tekst do kraja ove godine. Ako ga ne bismo do kraja godine imali, imali bi probleme u pristupnim pregovorima sa Evropskoj uniji, odnosno u poglavlju 19. Od krucijalnog značaja je da dobijemo novi OKU", rekao je Adrović.

sjednica Upravnog odbora Privredne komore
foto: Luka Zeković

Predsjednica Privredne komore Nina Drakić kazala je da i dalje nisu upoznati sa tekstom ugovora, te da je pitanje kako će privreda opstati nakon krize usljed koronavirusa, rata u Ukrajini i najavljenih benefita za radnike u okviru novog OKU, poput uvećanje zarade za rad nedjeljom, dvokratni rad, pripravnost...

"Privreda ima mnoge poteškoće i uz ovakve novine pitanje je na koji način će se izboriti sa novim OKU", navela je Drakić.

sjednica Upravnog odbora Privredne komore
foto: Luka Zeković

Adrović je kazao da ne vidi problem da on bude javno objavljen nakon što bude potpisan, na šta su prisutni privrednici reagovali smatrajući da on treba biti objavljen prije konačnog potpisivanja.

Predsjednik Udruženja odbora trgovine Jovan Lekić istakao je da su privrednici posljednjih godina isključeni iz socijalnog dijaloga.

Njemu je ostalo nejasno da li će nakon najave da se nedjeljom uvećaju dnevnice za 80 odsto, privrednici biti u obavezi da radniku daju slobodnu narednu subotu zajedno sa nedjeljom.

On je osporio reprezentativnost Unije poslodavaca u pregovorima o novom OKU i apelovao na sindikate da sačekaju sa potpisivanjem OKU, kako bi u budućnosti napravili dogovor sa reprezentativnom poslodavačkom organizacijom.

Kazao je i da je apel privrede da se na još godinu produži postojeći OKU, te da je neprimjereno da ministar Adrović prebacuje odgovornost na privredu kada su u pitanju pregovori sa EU zbog hitnosti potpisivanja novog OKU

"Sve što je brzo to je i kuso", naveo je on.

Tražio je od ministra da se odredi novi pravilnik o reprezentativnosti.

I svi drugi prisutni privrednici su apelovali na sindikalne organizacije ali i na Uniju poslodavaca da odlože potpisivanje OKU dok se ne napravi prihvatljiv dogovor za sve strane i dok se ne učini javnim.

sjednica Upravnog odbora Privredne komore
foto: Luka Zeković

Iz Privredne komore su istakli da je neprihvatljivo da oni kao krovna organizacija u privredi informacije o novom OKU dobijaju isključivo putem medija, već da je neophodna javno rasprava o ovom dokumentu.

"Vijestima" je od Unije slobodnih sindikata (USS) i Saveza sindikata (SSCG) potvrđeno da je postignut dogovor sa Unijom poslodavaca (UPCG) oko novog OKU.

Iz UPCG je danas saopšteno da se potpisavanje ugovora očekuje narednih dana.

Sadašnji Opšti kolektivni ugovor ističe krajem godine i ako ne bi bio potpisan novi ili produžen postojeći radnici bi izgubili najznačajniji dio svojih prava. OKU potpisuju reprezentativne sindikalne i organizacije poslodavaca (USS, SSCG i UPCG) i Vlada.

sjednica Upravnog odbora Privredne komore
foto: Luka Zeković

Nova organizacija Crnogorsko udruženje poslodavaca kod Ministarstva rada osporilo je reprezentativnost UPCG, i traže da se oni delegiraju u pregovorima. Zahtijevaju i da se obustavi potpisivanje OKU, dok se ne riješi pitanje reprezentativnog predstavnika poslodavaca.

Ministar Adrović naveo je nakon stava privrednika da je fakat da Unija poslodavaca ima jedina formalnu reprezentativnost kod poslodavaca, ali da su ušli u proces utvrđivanja izmjena pravilnika o reprezentativnosti, te da se nada da će se taj proces ubrzo završiti.

On je kazao da je shvatio poruku privrede i da treba o ovim pitanjima još razgovorati, ali da je on tu da zastupa interese države.

sjednica Upravnog odbora Privredne komore
foto: Luka Zeković

Dodao je da mu je žao što Unija poslodavaca i PKCG ne sarađuju bolje po ovim pitanjima.

Poručio je i da država nije u obavezi da organizuje javne rasprave o ovom pitanju, ali da ne vidi nikakav problem da se ona sprovodi.

Bonus video: