Smanjen broj nezaposlenih u Pljevljima

Skoro svaki peti nezaposleni je sa invaliditetom, a 745 građana prvi put traži zaposlenje

2582 pregleda 2 komentar(a)
Detalj iz Pljevalja, Foto: Goran Malidžan
Detalj iz Pljevalja, Foto: Goran Malidžan

Krajem septembra na evidenciji Zavoda za zapošljavanje u Pljevljima nalazilo se 2.384 nezaposlenih Pljevljaka, što je za 419 manje nego u istom periodu prošle godine.

Prema Statističkom izvještaju Zavoda broj nezaposlenih krajem septembra u Pljevljima bio je manji za 50 u odnosu na mjesec ranije.

Od ukupnog broja nezaposlenih, registrovanih u Zavodu za zapošljavanje, 1.436 su žene, odnosno 60,2 odsto.

Posmatrano po stepenu stručne spreme, na evidenciji krajem septembra najviše je bilo nezaposlenih sa četvrtim stepenom stručne spreme 858, od kojih je 569 žena. Veliki broj nezaposlenih je i sa I stepenom stručne spreme, odnosno građani sa završena četiri razreda osnovne škole, njih 620, od kojih su polovina žene, a sa drugim stepenom odnosno završenom osnovnom školom 106.

Posao je čekalo i 578 građana sa završenim trećim stepenom stručne spreme gdje, takođe, dominiraju žene.

Sa fakultetskom diplomom u Pljevljima krajem septembra posao je čekalo 180 Pljevljaka, od kojih su 116 žene.

Zaposlenje čeka i šest magistara od kojih su pet žene.

Prema statističkim podacima koje je objavio Zavod za zapošljavanje, skoro svaki peti nezaposleni u Pljevljima je sa invaliditetom.

Ukupno je registrovano 528 nezaposlenih sa invaliditetom a najviše ih je sa prvim stepenom stručne spreme 210.

Na evidenciji je 745 građana koji prvi put traže zaposlenje a najviše ih je sa završena četiri razreda osnovne škole, 277, i četvrtim stepenom stručne spreme, 230.

U septembru 2022. Zavodu je prijavljeno ukupno 40 slobodnih radnih mjesta, a najviše 12 za zaposlenje sa srednjom stručnom spremom i 9 sa završenim fakultetom.

Od početka godine, kako se navodi u izvještaju sa evidencije Zavoda za zapošljavanje, u Pljevljima zaposleno je 700 Pljevljaka, od kojih 127 sa fakultetskom diplomom.

Bonus video: