CEDIS povukao zahtjev za povećanje cijena, EPCG im obećao konsolidaciju

"Odbor direktora EPCG se obavezao da će do 15. decembra tekuće godine, nakon sprovođenja svih zakonskih i internih procedura odabrati optimalne zakonske modele za finansijsku konsolidaciju CEDIS-a", navodi se u saopštenju Radoševića

14210 pregleda 5 komentar(a)
Foto: CEDIS
Foto: CEDIS

Odbor Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) donio je odluku da se povuče Zahtjev za utvrđivanje regulatorno dozvoljenog prihoda i cijena za korišćenje distributivnog sistema električne energije za period od 2023. do 2025. godine.

Predsjednik Odbora direktora Rajko Radošević saopštio je da je Odbor donio su odluku nakon razmatranja danas pristigle Informacije o mjerama zaštite javnog interesa i Pisma o namjeri, dostavljenih od strane Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore.

Taj Zahtjev je, kako je naveo, 31. avgusta tekuće godine upućen Regulatornoj agenciji za energetiku i regulisane komunalne djelatnosti.

"Naime, u potpunosti uvažavajući zakonski princip nezavisnosti organa upravljanja CEDIS-a, Odbor direktora EPCG je nakon brižljive analize cjelokupne situacije izrazio namjeru da, na zakonom propisan način, izvrši finansijsku konsolidaciju CEDIS-a kao nacionalnog operatora distributivnog sistema. U tom smislu Odbor direktora EPCG se obavezao da će do 15. decembra tekuće godine, nakon sprovođenja svih zakonskih i internih procedura odabrati optimalne zakonske modele za finansijsku konsolidaciju CEDIS-a", navodi se u njegovom saopštenju.

Radošević je kazao da je u toku razmatranje optimalnih modela u cilju finansijske konsolidacije CEDIS-a, sve dok stanje na tržištu energenata bude ugrožavalo likvidnost kompanije.

"Uvjereni smo da ova odluka predstavlja optimalan balans interesa u uslovima nezapamćene, globalne krize na tržištu energenata", poručio je on.

Bonus video: