Drakić: Komora pravi pratner za unapređenje saradnje sa inostranim ekonomijama i kompanijama

Tokom sastanka bilo je riječi i o dolasku Lidla u Crnu Goru

1433 pregleda 0 komentar(a)
Drakić i Felten, Foto: Privredna komora Crne Gore
Drakić i Felten, Foto: Privredna komora Crne Gore

Predsjednica Privredne komore Crne Gore, Nina Drakić, poručila je da je komora pravi pratner za unapređenje saradnje sa inostranim ekonomijama i kompanijama.

Drakić i potpredsjednik Privredne komore Crne Gore, Pavle D. Radovanović, razgovarali su s ambasadorom Njemačke Peterom Feltenom o mogućnostima jačanja ekonomskih odnosa dvije države.

Riječ je, kako se navodi u saopštenju Privredne komore Crne Gore (PKCG), o prvoj posjeti Feltena Privrednoj komori, koji je tek nekoliko mjeseci na dužnosti, pa je to bila prilika da se upozna s organizacijom i značajnim aktivnostima krovne poslovne asocijacije na unapređenju poslovnog ambijenta, promociji i internacionalizaciji crnogorskog biznisa, ulogom u razvoju sistema obrazovanja i procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Drakić je ukazala na veoma dobru saradnju Komore s njemačkim partnerima na realizaciji važnih projekata u prethodnom periodu – DIHK-om, GIZ-om, KfW bankom i drugima.

"Zahvalni smo na podršci Njemačke razvoju crnogorske ekonomije", kazala je ona.

Predstavljajući prioritetne sektore razvoja crnogorske privrede, Drakić je istakla namjeru da se više investicija privuče u proizvodne djelatnosti – industriju, poljoprivredu, energetiku, kao i u IT sektor.

Privredna komora Crne Gore
foto: Privredna komora Crne Gore

Radovanović je kazao da Komora u radu koristi najbolje prakse kolega iz Njemačke i Austrije, posebno ističući njenu ulogu u promociji investicija.

Najavio je, kako navode, za početak naredne godine sastanak u Privrednoj komori s predstavnicima diplomatsko-konzularnih predstavništva gdje će biti predstavljeni investicioni potencijali i stanje crnogorske ekonomije.

Felten je istakao da Ambasada Njemačke podstiče saradnju kompanija.

"Želimo da s vama iznađemo najbolji način za njihovo povezivanje, bilo kroz organizaciju konferencija ili poslovnih foruma, kako bi se postigli konkretni rezultati susreta privrednika naše dvije države", rekao je ambasador Felten.

Prema njegovim riječima, postoji značajno interesovanje njemačkih investitora za ulaganje u Crnu Goru, naročito u obnovljive izvore energije i upravljanje otpadom, a ono na čemu oni insistiraju je politička stabilnost i uređena prostorno - planska dokumentacija.

"Zainteresovani smo za napredak u usvajanju Zakona o upravljanju otpadom i njemački GIZ može pružiti značajnu podršku u njegovoj primjeni", kazao je on.

Felten ističe da u Njemačkoj postoji dosta privatnih kompanija koje se bave upravljanjem otpada pa ga je interesovalo postoji li kod nas perspektiva za takve investicije u ovu oblast.

Saopšteno je da je tokom sastanka bilo riječi i o dolasku Lidla u Crnu Goru.

Felten je istakao veliku ulogu koju ima ovaj njemački lanac trgovina za promociju proizvoda zemlje u kojoj posluje i izvan njenih granica, kroz plasman preko međunarodne mreže svojih prodavnica.

Dodaju da je u radu sastanka učestvovala i Jelena Adžić iz Sektora za međunarodnu saradnju Privredne komore.

Bonus video: