Postignut dogovor sa Tosčelikom o prodaji Željezare, EPCG će osnovati ćerku firmu koja će se baviti solarnom industrijom

Nikšićku Željezaru će kupiti Elektroprivreda (EPCG), koja se nalazi u državnom vlasništvu

30109 pregleda 66 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 06.12.2022. 13:43h

Predsjednik borda direktora Elektroprivrede (EPCG) Milutin Đukanović kazao je novinarima nakon sastanka sa vlasnicima Tosčelika da će 20. decembra u Nikšiću biti potpisan kupoprodajni ugovor između EPCG i turskih vlasnika o imovini Željezare Nikšić.

"Vlasnici su se obavezali da će povući krivične prijave i sve prijave koje postoje protiv radnika, mi isto očekujemo i od radnika. Prva transakcija u iznosu od 15 miliona eura, biće do 15. januara, i toga dana EPCG će postati vlasnik te imovine. Drugi dio, pet miliona eura, biće isplaćen do 15. februara. Znači, 15. januara postajemo vlasnici sa određenom zabilježbom, i možemo normalno da radimo i funkcionišemo, a 15. februara kad se isplati još pet miliona, postajemo stoprocentni vlasnici", rekao je Đukanović.

On je najavio da će EPCG formirati svoje preduzeće, ćerku firmu, koja će se zvati "Željezara Solar Nikšić".

"I ta firma će startovati, početi da upravlja tom imovinom koju ćemo mi njoj dati na korišćenje već 15. januara".

On je naveo da se ta kompanija neće baviti sa proizvodnjom čelika, već nekim drugim djelatnostima, ističući u prvi plan solarnu industriju.

"Planiran je jedan tehnološki centar i da on budu potpora solarnoj industriji. Nikšić i sama Crna gora će postati lider u solarnoj industriji. Nadamo se da ćemo izgraditi jedan biznis plan da se u Nikšiću sastavljaju solarni paneli", najavio je Đukanović-

Dodao je da aktivno rade na popisu imovine, njene vrijednosti, te da već imaju nacrt jednog "lijepog biznis plana".

Istakao je da će svih 229 radnika koji su dobili otkaz u Željezari nastaviti da radi u novom preduzeća na drugim pozicijama, a očekuje da se vremenom broj radnika i poveća.

"Ovo je veliki dan za Nikšić, EPCG i čitavu Crnu Goru", naveo je on.

Predstavnik radnika Ivan Vujović je kazao da su premijer Dritan Abazović, Đukanović i predsjednik opštine Marko Kovačević pokazali drugačije manire od onih kojih su doveli u situaciju u kojoj se nalaze danas.

"Očekujemo das vi radnici budu angažovi u novoj djelatnosti, tako da mi ne biramo koje ćemo poslove da radimom, jer je bitno samo da radimo", rekao je Vujović.

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević saopštio je da je postignut načelan dogovor sa vlasnicima Tosčelika povodom prodaje imovine Željezare Nikšić.

Kako je kazao, kupoprodajni ugovor bi trebalo da bude potpisan u Nikšiću 20. decembra.

Nikšićku Željezaru će kupiti Elektroprivreda (EPCG) koja se nalazi u državnom vlasništvu.

Abazović: Željezara vraćena u državno vlasništvo

Premijer Crne Gore Dritan Abazović potvrdio je da došlo do dogovora i da je riješen još jedan veliki problem Nikšića i Crne Gore.

Željezara je vraćena u državno vlasništvo, napisao je on na svom Telegram nalogu.

"EPCG će kupiti Željezaru od turske kompanije Tosjali. Uvijek smo bili i bićemo uz radnike. Hvala im na tome što su bili istrajni u ovom procesu. Nastavićemo da uvećavamo državni kapital i gradimo našu Crnu Goru", napisao je on.

Abazović je naveo da je ponosan na sve saradnike koji su učestvovali u ovom "napornom i dugom procesu koji će se na kraji višestruko isplatiti".

"Kolegama ministrima, rukovodstvu EPCG, Opštini Nikšić... Hvala i turskoj kompaniji Tosjali na fer odnosu tokom pregovora. Može Crna Gora", napisao je on.

Ranije danas je održan sastanak predstavnika turske kompanije Tosčelik, rukovodstva Elektroprivrede Crne Gore, predsjednika Opštine Nikišić i premijera Dritana Abazovića u vezi sa kupovinom nikšićke Željezare

Bonus video: