Vučinić: Nakon preuzimanja Željezare omogućava se konkurentnost metalske industrije

"Razvoj energetskog sektora u periodu koji slijedi neminovo će ubrzati i razvoj industrije, prije svega povratak na proizvodnju specijalnih čelika izlazeći u susret zahtjevima tržišta", piše u njegovom saopštenju

3287 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Nakon preuzimanja Željezare od strane države, obezbjeđivanja dovoljnih količina energenata (električna energija, gas) stvaraju se preduslovi za proizvodnju čelika po isplativim cijenama i omogućava se konkurentnost metalske industrije.

To je ocijenio predsjednik Radničke partije Maksim Vučinić, dodajući da "raduje vijest o vraćanju željezare u državno vlasništvo", te i da je to velika vijest za sadašnje i bivše radnike Željezare "kao i za sve nas koji smo emotivno vezani za tu fabriku".

"U avgustu 2020. ispred fabrike sam obećao da ćemo Željezaru vratiti državi, nakon što je oslobodimo od DPS-a. Iako sam dobio kritike i negodovanje čak i od nekih radnika lojalnih bivšem režimu, taj san se ipak ostvaruje", saopštio je on.

Tim potezom, kako navodi, stvara se ambijent za nove investicije kao i privatno-javna partnerstva koja će ubrzati razvoj privrede Nikšića i Crne Gore.

Vučinić smatra da je "ambiciozan, ali i realan plan" da se Željezara pretvori u industrijsku zonu sa elektranom od cca 30MW na pragu potrošnje, uz reset proizvodnje specijalnih čelika u perspektivi.

Najvažnije je, dodaje on, to što će se sačuvati ogromna vrijednost sadržana u kompleksu hala, pogona i zemljišta.

"Razvoj energetskog sektora u periodu koji slijedi neminovo će ubrzati i razvoj industrije, prije svega povratak na proizvodnju specijalnih čelika izlazeći u susret zahtjevima tržišta", piše u njegovom saopštenju.

Vučinić poručuje da je kultura teške industrije i crne metalrugije još uvijek živa u Nikšiću, "zahvaljujući kadru koji je iznjedrila Željezara".

"Čitava plejada livaca, topioca, metalurga različitih specijalnosti i inženjera koji su nosioci velikog iskustva i znanja u toj oblasti. Čestitam na patriotskom odnosu predsjedniku borda direktora EPCG Milutinu Đukanovicu, na odgovornom odnosu predsjedniku Opštine Nikšić Marku Kovačeviću, radnicima Željezare na istrajnosti i odlučnosti kao i svima koji Željezaru nose u srcu", navodi se u saopštenju.

Bonus video: