Poslije tri godine budžet donose u roku

"Prekida se praksa da se u novu budžetsku godinu ulazi sa privremenim finansiranjem i prekida se neizvjesnost u planiranju i izvođenju investicija", kazao je predsjednik Skupštine opštine Nikola Jovanović

2971 pregleda 3 komentar(a)
Nikola Jovanović na sjednici SO Budva, Foto: Vuk Lajović
Nikola Jovanović na sjednici SO Budva, Foto: Vuk Lajović

Nakon pune tri godine Skupština opštine Budva će prvi put u zakonskom roku, prije Nove godine, usvojiti budžet za narednu godinu, kao i dva ključna dokumenta - Plan investicionih aktivnosti i Program uređenja prostora. Budvanski parlament dobiće i savjete, što je još jedna novina.

To je dogovoreno na juče održanom kolegijumu predstavnika političkih partija, koji je zakazao predsjednik Skupštine opštine Nikola Jovanović.

U pethodnih pet godina glavni razlog spoticanja vladajuće koalicije bio je taj što nikada dva suprotstavljena bloka, Demokrate i Demokratski front, nijesu mogli da postignu dogovor oko usvajanja budžeta, pa je u prva tri mjeseca u godini Budva obično bila na privremenom finansiranju, a time se nijesu mogli ni realizovati investicioni projekti, jer ni Plan investicija i program uređenja grada nijesu usvajani na vrijeme. DF je optuživao Demokrate da od kada je Marko Carević preuzeo upravljanje gradom, budžet nikada nije usvajan na vrijeme.

Međutim, sada kada je DF osvojio apsolutnu većinu, to je i dogovor političkih partija, po svemu sudeći, moguć, jer je sjednica, kako je Jovanović potvrdio “Vijestima”, na čijem dnevnom redu će biti budžet za 2023. Plan investicija i Program uređenja grada, biti održana 29. decembra.

”Poslije tri godine ovo je prvi put da ćemo budžet blagovremeno usvojiti, odnosno u zakonski predviđenom roku. Biće usvojeni i investicioni planovi. Prekida se praksa da se u novu budžetsku godinu ulazi sa privremenim finansiranjem i prekida se neizvjesnost u planiranju i izvođenju investicija. Usvajanjem budžeta u zakonskom roku do 31. decembra tekuće za narednu godinu, prvi put će omogućiti izvršnoj vlasti da pravovremeno realizuje brojne investicije, jer to znači da nema kašnjenja u donošenju plana javnih nabavki i raspisivanju tendera”, kazao je Jovanović.

On je najavio da će biti formirani svi savjeti Skupštine opštine Budva, kao stalna radna tijela.

”Pored skupštinskih odbora, koji su već uspostavljeni, Skupština će iz reda odbornika izabrati sve savjete: Savjet za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova, Savjet za zaštitu životne sredine, Savjet za vjerska pitanja, Savjet za pitanja lica sa invaliditetom, Savjet za ruralni razvoj i poljoprivredu. Ovo je veoma važno jer će formiranjem savjeta otpočeti postupak za davanje naziva naselja, ulica i trgova i predložiti Skupštini opštine na usvajanje kao i druga važna pitanja iz nadležnosti savjeta”.

Jovanović je kazao da je na kolegijumu dogovoreno da do 9. decembra svi klubovi odbornika dostave svoje predloge za Plan rada Skupštine za 2023.

”Takođe je traženo od izvršne vlasti i svih sekretarijata, uprava i službi da i oni dostave svoje predloge. Na taj način, Skupština će i u ovom dijelu, prvi put, blagovremeno usvojiti svoj plan rada za sljedeću godinu. To nije samo ispunjenje zakonske obaveze, već odgovorno planiranje rada po godišnjim kvartalima kako bi zakonodavna vlast mogla da planira dinamiku svog rada sa kojom će svi biti upoznati”, kazao je Jovanović.

Bonus video: