MF: Kupovina dodatnih akcija u Luci Bar investicija od vitalnog nacionalnog interesa

Iz Ministarstva finansija kazali su da je namjera Vlade u punoj mjeri valorizovati potencijal kompanije

6533 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Kupovina dodatnih akcija u Luci Bar od strane države predstavlja investiciju od vitalnog nacionalnog interesa, saopštili su iz Ministarstva finansija (MF).

Očekivanja su, kako navode, da će realizacija kapitalnih infrastukturnih projekata usloviti efikasniju valorizaciju geografskog položaja te luke, olakšati poslovanje na lučkom području, kao i generisanje samih troškova učiniti ekonomičnijim.

"Uprava za katastar i državnu imovinu je u ime Vlade Crne Gore danas pokrenula postupak angažovanja brokera koji će u ime Države, posredovati na Montenegroberzi u poslovima otkupa akcijskog kapitala kompanije 'Luka Bar' AD, koji je označen simbolom LUBA. Shodno zaključcima Vlade, Država može kupiti najviše 10.459.654 akcija (18,42 odsto) po maksimalnoj cijeni od 0,90 eura po jednoj akciji, čime bi, uz postojeći paket imala dvotrećinsko vlasništvo u ovom društvu i osigurala mogućnost donošenja strateških odluka za dalji razvoj ne samo luke, već i ukupne ekonomije", saopštili su iz MF.

Kazali su da je namjera Vlade u punoj mjeri valorizovati potencijal kompanije.

"Imajući u vidu potrebu da Luka Bar AD, kao jedna od najprofitabilnijih firmi ovog profila bude prepoznata kao lider u postavljanju novih standarda u kvalitetu, profesionalnosti, pouzdanosti i konkurentnosti u oblasti lučkih usluga, namjera Vlade je da uvećanjem vlasničkog udjela u punoj mjeri valorizuje potencijal kompanije kako bi postala suštinski važno čvorište logističkog sistema u regionu jugoistočne Evrope", navodi se u saopštenju.

Država je danas na berzi od malih akcionara Luke Bar kupila nešto više od devet miliona akcija te kompanije po prosječnoj cijeni od 89,9 centi, čime je već ostvarila dvotrećinsko vlasništvo u toj kompaniji.

Za taj iznos akcija plaćeno je 8,15 miliona eura.

Od ranije datog naloga za kupovinu akcija, preostalo je da država još može kupiti oko 1,3 miliona akcija po cijeni do 90 centi. Trgovine po tom preostalom dijelu naloga biće nastavljene u ponedjeljak.

Bonus video: