Čivović pita gdje je 17 miliona

Pred Privrednim sudom održano ročište u vezi sa sporom Deripaskinih firmi, Rudnika boksita i bivšeg radnika

2268 pregleda 2 komentar(a)
Sa jednog od protesta radnika Rudnika boksita ispred upravne zgrade, Foto: Svetlana Mandic
Sa jednog od protesta radnika Rudnika boksita ispred upravne zgrade, Foto: Svetlana Mandic

Privredni sud će naknadno odlučiti o zahtjevima bivšeg radnika Rudnika boksita Raša Čivovića, koji više godina vodi spor protiv kompanija ruskog biznismena Olega Deripaske, Shasta Universal i CEAC, kao i Rudnika boksita kojim je Deripaska nekad upravljao.

Čivović osporava potraživanja od oko 17 miliona eura (plus oko četiri miliona eura kamata) Deripaskinih firmi, koji su navodno uložena u Boksite. Na posljednjem ročištu 25.novembra ove godine njegov advokat tražio je da Privredni sud odredi ponovno vještačenje na okolnosti da li je uopšte novac po izvodima iz Litvanije ušao u Crnu Goru, ko ih je podigao iz Rudnika boksita, odnosno da li su isti uloženi u tu kompaniju, kao i da se utvrdi na osnovu koje dokumentacije su kompanije Shasta Universal i CEAC prijavile svoja potraživanja u stečajnom postupku nad Rudnicima boksita.

Ranija stečajna uprava Rudnika boksita je priznala potraživanja pomenute dvije firme, što je Privredni sud naveo u presudi koju je početkom prošle godine donio u korist Deripaske. Međutim, tu je presudu zatim Apelacioni sud poništio i vratio predmet Privrednom sudu.

Advokati kompanija Shasta Universal i CEAC su istakli da se protive svim ovim predlozima budući da je faza pripremnog ročišta prošla. Oni se protive i novom finansijskom vještačenje jer smatraju da je već izvršeno vještačenje adekvatno za predmet jer daje dokaze da li je novac po ugovorima o zajmu uplaćen Rudnicima. Oni tvrde da su sud i vještak pribavili dokaze iz banaka u kojima Rudnici boksita imaju račun, iz kojih se jasno vidi da je novac uplaćen.

Oni smatraju i da pitanje gdje je novac dalje uložen nije relevantno za potraživanja koje pomenute dvije firme imaju prema Rudnicima boksita. Naveli su i da je dokumentacija koja se tiče potraživanja dostavljena uz odgovore na tužbu, te da se može izvršiti uvid u stečajne spise Rudnika boksita.

Advokat Rudnika boksita naglasio je da je dostavio zapisnik sa sporne sjednice skupštine akcionara Rudnika boksita na kojoj je razmatran finansijski izvještaj za 2008. godinu. Te godine je zaključen sporni ugovor o zajmu, što, prema navodima advokata Rudnika boksita, znači da ga je Skupština akcionara cijenila kroz finansijski izvještaj i da ga je odobrila.

Naredno ročište za ovaj predmet će se održati u februaru naredne godine, do kada će sud pribaviti spise poslovnih oznaka u vezi sa zahtjevom tužioca za naknadu štete shodno ukidnim razlozima drugostepenog rješenja.

Sud treba da odluči i o zahtjevu da se sasluša novi stečajni upravnik Rudnika boksita.

Bonus video: