Potpisali Memorandum o elektronskoj razmjeni podataka sa hrvatskom Carinskom upravom

Iz UPC su naveli da bi potpisivanje Memoranduma trebalo da doprinese jačanju partnerske mreže, smanjenju carinskih prevara, ubrzanju carinskih postupaka na samoj granici, kao i pojednostavljenju i olakšanju drumskog saobraćaja između Crne Gore, Hrvatske i EU

3719 pregleda 2 komentar(a)
Sa potpisivanja, Foto: UPC/Facebook
Sa potpisivanja, Foto: UPC/Facebook

Predstavnici Uprave prihoda i carina (UPC) i hrvatske Carinske uprave potpisali su Memorandum o elektronskoj razmjeni podataka, tokom konferencije pod nazivom Odskočna daska ka jedinstvenom tržištu EU, koja je u petak održana u okviru CEFTA nedjelje u Briselu.

Iz UPC su naveli da bi potpisivanje Memoranduma trebalo da doprinese jačanju partnerske mreže, smanjenju carinskih prevara, ubrzanju carinskih postupaka na samoj granici, kao i pojednostavljenju i olakšanju drumskog saobraćaja između Crne Gore, Hrvatske i EU.

Vršilac dužnosti direktora UPC Vladimir Bulajić kazao je da potpisivanjem Memoranduma sa kolegama iz Hrvatske, kao i ranijim sa Upravom carina Italije o razmjeni podataka putem SEED sistema, Uprava prihoda i carina daje puni doprinos saradnji carinskih službi, čiji osnovni zadatak i misija su osiguravanje potrebne ravnoteže između zaštite društva i olakšavanja trgovine.

„Formiranje zajedničke radne grupe koja će pratiti sprovođenje Memoranduma, kao i druga faza u kojoj će doći do uzajamne razmjene podataka, omogućiće postizanje efikasnije borbe protiv carinskih prevara i smanjenje prekograničnog krijumčarenja roba. Takođe, doći će do efikasnijeg rada carinskih službenika, kompletnije i svrsishodnije analize rizika, kao i smanjenja zadržavanja teretnih prevoznih sredstava na graničnim prelazima“, rekao je Bulajić.

On je najavio da će carinske službe Crne Gore i Hrvatske u kontinuitetu nastaviti dugogodišnju uspješnu saradnju.

Bonus video: