Mnogo je još koraka do jedinstvene Luke

Vlada juče postala vlasnik dvije trećine akcija barske kompanije i zvanično pokrenula pregovore o kupovini “Port of Adria”

34543 pregleda 23 komentar(a)
Vlada želi da objedini lučke kapacitete: Abazović prije četiri dana u Luci Bar sa direktorom Ilijom Pješčićem, Foto: gov.me
Vlada želi da objedini lučke kapacitete: Abazović prije četiri dana u Luci Bar sa direktorom Ilijom Pješčićem, Foto: gov.me

Država je od juče vlasnik dvije trećine akcija Luke Bar, jer je na Montenegro berzi od malih akcionara kupila nešto preko devet miliona akcija po prosječnoj cijeni od 89,9 centi.

To je tek prvi korak u namjeri ponovnog objedinjavanja lučkih kapaciteta podijeljenih 2009. godine, od čega su kontejnerski terminali i prodati 2013. godine turskoj kompaniji “Global ports”, koja je od njih formirala novu firmu “Port of Adria”.

Vlada je juče i zvanično pokrenula pregovore o kupovini “Port of Adria”, a sastanak sa predstavnicima kompanije vodio je ministar finansija Aleksandar Damjanović, a ne resorni ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović koji je prije dva dana na Vladi iznio svoj negativan stav o namjeri kupovine akcija.

Zakonska procedura spajanja firmi, koje su registrovane kao akcionarska društva, definisana je sa pet članova Zakona o privrednim društvima, dok su uslovi spajanja navedeni u 20 stavova člana 242, od čega mnogi imaju i po deset podstavova.

Ukoliko bi Vlada ubrzo dogovorila kupovina 62 odsto akcija koje “Global Ports” ima u “Port of Adria”, i odmah pokrenula proceduru objedinjavanja kompanija, ona bi u najbržoj varijanti mogla biti završena do ljeta naredne godine.

Procedura predviđa da obje kompanije koje se spajaju moraju takve odluke donijeti dvotrećinskom većinom na Skupštini akcionara. Zatim slijede računovodstvene analize i procjene obje kompanije, kako bi se u objedinjenoj kompaniji utvrdio kapital, nova vrijednost i broj akcija, kao i koliko akcija će imati sadašnji akcionari ove dvije kompanije u budućoj kompaniji.

Dodatni problem predstavlja što “Port of Adria” godinama posluje sa gubitkom, što akumulirani gubitak iznosi 35,6 miliona eura, dugoročne i kratkoročne obaveze od 34 miliona,...

Vlada je juče za ovaj paket akcija platila 8,15 miliona eura. Od ukupnog naloga za kupovinu akcija, preostalo je da država još može kupiti oko 1,3 miliona akcija po cijeni do 90 centi. Trgovine po tom preostalom dijelu naloga biće nastavljene u ponedjeljak.

Luka Bar je za devet mjeseci ove godine imala rekorde i poslovanju i ostvarila neto profit od 5,2 miliona eura, dok je iz menadžmenta najavljeno da imaju ugovorenih i najavljenih poslova da uspješan rad nastave i u narednoj godini. Međutim kompanija ima gubitak iz prethodnih godina u vrijednosti od 14,4 miliona eura, što onemogućava isplatu dividendi dok se ne ispeglaju gubici.

Mali akcionari zadovoljni su bili ponudom države.

”Iako smo bili stava da akcije ne prodamo ni za jedan cent ispod jednog eura, jer bi procjena u ovom trenutku pokazala da akcije vrijede između 1,5 i 2 eura, s obzirom da se Vladina ponuda odnosi na sve akcije sa berze, mišljenja smo da treba prihvatiti ponudu od 90 centi. Naravno, to je individualna odluka koju svaki akcionar treba da donese za sebe da li prodati sada ili participirati u budućem uspjehu Luke bar koja je u usponu ili pak potencijalno iskoristiti pravo nesaglasnih akcionara u eventualnom spajanju i ostvariti veću cijenu”, kazao je predstavnik Crnogorske asocijacije malih akcionara (CAMA) Tripko Krgović.

Iz Ministarstva finansija juče je saopšteno da je Vlada odlučna da kreira i sprovede model objedinjavanja Luke Bar i “Port of Adria” u vlasništvu države, na način koji bi bio optimalan i za državu i za sadašnjeg većinskog vlasnika te kompanije.

To je saopšteno nakon sastanka Damjanovića sa izvršnim direktorom kompanije “Port of Adria” Sedatom Karom i članicom upravnog odbora Draganom Radević.

Kako je navedeno, na sastanku je i formalno iskazana zainteresovanost države za kupi “Port of Adria”, kao i da se razgovori nastave u proširenom sastavu.

Mogu li nesaglasni akcionari sebi da dignu cijenu

Većina malih akcionara, koju su ranije na berzi nudili akcije po cijeni od jednog eura, juče je nakon ponude Vlade spustila tu cijenu na 89,9 centi, kako bi ih prodali.

Međutim, vlasnici oko 1,4 miliona akcija, koje su bile na ponudi za po jedan euro, to nijesu uradili.

Kod dijela malih akcionara postojala je dilema da li da prodaju akcije, ostanu akcionari, a na budućoj Skupštini da glasaju protiv spajanja kompanija i tako postanu nesaglasni akcionari

Nesaglasni akcionari imaju pravo da zatraže da im kompanija otkupi akcije po prosječnoj tržišnoj cijeni u posljednjih šest mjeseci prije dana kada je donijeta odluka na skupštini akcionara ili u visini srazmjernog dijela neto vrijednosti imovine društva na dan kada je skupština akcionara donijela odluku o spajanju.

Namjerno dizanje vrijednosti akcija pred Skupštinu akcionara, na kojoj se proglase nesaglasnim akcionarima jer krivično djelo, i tužilaštvo je istraživalo nekoliko takvih slučajeva.

Bonus video: