Vlada kupila i preostale ponuđene akcije Luke Bar: Namjeravaju da nastave otkup

Država je u petak i danas ukupno kupila 10,4 miliona akcija Luke Bar za oko 9,3 miliona eura, čime je obezbijedila dvije trećine akcija

22167 pregleda 13 komentar(a)
Foto: Luka Bar
Foto: Luka Bar
Ažurirano: 12.12.2022. 14:28h

Država je na berzi danas kupila preostalih 1,3 miliona akcija Luke Bar po cijeni od 0,9 eura za ukupno 1,17 miliona eura. Time je u potpunosti ispunjen berzanski nalog od petka kada je Vlada predala ponudu o kupovini 10,4 miliona akcija Luke Bar po cijeni do 0,9 eura. Ovom kupovinom, koja je ukupno koštala oko 9,2 miliona eura, država će u Luci Bar da ima u vlasništvu preko dvije trećine akcija i moći će samostalno da donosi sve bitne odluke o kompaniji.

Vlada je već u petak formalno pokrenula pregovore o kupovini "Port of Adria", bivših Kontejnerskih terminala, od turske firme Global ports, kako bi preuzela i tu kompaniju i objedinila je sa Lukom Bar.

Iz Ministarstva finansija je saopšteno da je time država stekla dodatnih 18,42 odsto akcija, pa će tako ukupno imati 72 odsto akcija Luke Bar.

"...čime je, uz postojeći paket ostvarila dvotrećinsko vlasništvo u ovom društvu i osigurala mogućnost donošenja strateških odluka za dalji razvoj ne samo luke, već i ukupne ekonomije. Prema podacima sa Montenegro berze, postoji značajan odziv zainteresovanih strana za otkup i preostalih akcija.Budući da je i ranije iskazana opredijeljenost Vlade da uvećava i eventualno u potpunosti preuzme vlasništvo akcijama Luke Bar, namjera je da se nastavi sa otkupom i u što kraćem roku stvore preduslovi za realizaciju", dodaje se u saopštenju.

Najavili su da namjeravaju da uvećanjem vlasničkog udjela u Luci Bar u potpunosti valorizuju potencijal kompanije "kako bi postala suštinski važno čvorište logističkog sistema u regionu jugoistočne Evrope, s obzirom da predstavlja jednu od najprofitabilnijih firmi ovog profila i lidera u postavljanju novih standarda kvaliteta, profesionalnosti, pouzdanosti i konkurentnosti u oblasti lučkih usluga."

"Kupovina ovih akcija predstavlja investiciju od vitalnog nacionalnog interesa, a očekivanja su da će realizacija kapitalnih infrastukturnih projekata, koja će ovim biti podstaknuta, usloviti efikasniju valorizaciju geografskog položaja ove luke, olakšati poslovanje na lučkom području, kao i generisanje samih troškova učiniti ekonomičnijim", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: