Vujović: U okviru Mediteranskog programa sprovedeno 28 projekata vrijednosti 2,5 miliona eura

"Ono što Mediteran čini posebnim je jedinstveni biodiverzitet i bogato kulturno nasljeđe. To je razlog da uložimo zajedničke napore da zaštitimo ovo područje kroz realizaciju projekata uz podršku EU“, poručio je Vujović

3316 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Generalni sekretarijat Vlade
Foto: Generalni sekretarijat Vlade

Institucije i organizacije iz Crne Gore su u okviru Mediteranskog programa transnacionalne saradnje (Interreg MED 2014-2020) sprovele 28 projekata ukupne finansijske vrijednosti od preko 2,5 miliona eura, od čega su 85 odsto bespovratna sredstva EU.

To je saopštio Bojan Vujović, generalni direktor Direktorata za evropske fondove u Ministarstvu evropskih poslova, otvarajući konferenciju pod nazivom "Zelena tranzicija na Mediteranu“, koja je danas održana u Podgorici.

"Ono što Mediteran čini posebnim je jedinstveni biodiverzitet i bogato kulturno nasljeđe. To je razlog da uložimo zajedničke napore da zaštitimo ovo područje kroz realizaciju projekata uz podršku EU“, kazao je Vujović, a navodi se u saopštenju Generalnog sekreterijata Vlade Crne Gore.

Na konferenciji su, kako navode, predstavljeni neki od rezultata uspješnih projekata koji su realizovani u okviru programa Interreg MED tokom programskog perioda IPA II 2014-2020.

Poručeno je da je program finansirala Evropska unija, a omogućio je saradnju partnera iz zemalja sjevernog Mediterana, od Portugala do Kipra.

"Realizovani projekti pomogli su da se poboljša stanje u oblasti zaštite biodiverziteta, očuva kulturno-istorijsko nasljeđe, podstaknu inovacije i održivi razvoj u području sjevernog Mediterana", navodi se u saopštwnju.

Na prvom panelu pod nazivom "Plavi rast na Mediteranu i u Crnoj Gori“ govorili su, kako je saopšteno, Mirko Đurović iz Instituta za biologiju mora, Bojana Tošić iz Instituta za savremene tehnologije i Radivoje Drobnjak iz Naučno-tehnološkog parka, koji su podijelili iskustva iz projekata usmjerenih na održivi rast na mediteranskom području kroz podsticanje inovativnih koncepata i praksi.

Tokom panela „Održiva rješenja na Mediteranu i njihova primjenjivost“, učesnici su, kako kažu, imali priliku da čuju rezultate, dobre prakse i naučene lekcije iz projekata koji su imali za cilj zaštitu biodiverziteta i podsticanje održivog turizma na Mediteranu.

Dodaju da su svoja iskustva podijelili Ivana Stojanović iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Zoran Mrdak iz Parkova Dinarida i Biljana Božović iz Nacionalne turističke organizacije Crne Gore.

"Institucije i organizacije iz Crne Gore imaće priliku da sarađuju sa partnerima iz drugih zemalja sjevernog Mediterana i dobiju podršku za projekte i tokom programskog perioda 2021-2027, i to u okviru programa Interreg Euro-MED, čiji ukupni budžet iznosi 294 miliona eura", navodi se u saopštenju.

Bonus video: