Aerodromi Crne Gore očekuju profit od tri miliona eura za 2022. godinu

"Imamo odlične rezultate aerodroma u Podgorici koji je imao veći promet putnika nego tivatski aerodrom", kazao je predsjednik Odbora direktora ACG Eldin Dobardžić

14189 pregleda 3 komentar(a)
Sa konferencije za medije, Foto: Aerodromi Crne Gore
Sa konferencije za medije, Foto: Aerodromi Crne Gore
Ažurirano: 21.12.2022. 15:47h

Preliminarni podaci pokazuje da će Aerodromi Crne Gore (ACG) poslovnu 2022. godinu završiti sa profitom od oko tri miliona eura.

To je na današnjoj konferenciji za novinare saopštio predsjednik Odbora direktora ACG Eldin Dobardžić.

On je kazao da je prošle godine dobit bila 2,4 miliona, pa se ove godine očekuje rast od 30 odsto.

"Oba crnogorska aerodroma su opslužila 1,9 miliona putnika što je 72 odsto u odnosu na rekordnu 2019.godinu".

On je kazao da je aerodrom u Tivtu imao značajno slabije rezultate zbog geopolitickih okolnosti, odnosno jer je ostao bez tržišta Ukrajine.

"Imamo odlične rezultate aerodroma u Podgorici koji je imao veći promet putnika nego tivatski aerodrom", naveo je Dobardžić.

Eldin Dobardžić
foto: Aerodromi Crne Gore

Dodao je da je promet putnika u Podgorici porastao skoro duplo u odnosu na prošlu godinu, dok se u Tivtu smanjio za oko četiri odsto.

Pohvalio se da je podgorički aerodrom imao veći broj putnika tokom novembra nego rekordne 2019. godine.

On je naveo da su najveći promet putnika ostvarile kompanije Air Serbia sa jednom petinom od ukupnog broja, a nakon nje nacionalni avioprevoznik To Montenegro.

"Maksimalno broj ruta je 32 u Podgorici, a u Tivtu 28", kazao je on.

Na kraju ove godine očekuje prihod od 33 miliona eura što je skoro za 10 miliona nego prošle godine.

On je saopštio da ACG imaju potraživanje prema Montenegro Airlinesu u stečaju od 5,7 miliona eura, dok je na računu Centralne banke tri miliona eura usljed slučaja Atlas banke koja je završila u stečaju.

Kada su u pitanju dugovanja, Dobardžić je naveo da ACG imaju kredit od Evropske investicione banke od 2,83 miliona sa rokom dospijeća 2028. godine.

Uz to dug prema Elektroprivredi je 400 hiljada eura, a na ime poreza Upravi prihoda i carina se duguje preko šest miliona.

Kada su u pitanju projekcije za naredni period, Dobardžić očekuju promet od 375 hiljada putnika za četiri zimska mjeseca (decemba, januara, februar i mart) što će bi bio rast od 61 odsto u odnosu na godinu ranije i rast od 12 odsto u odnosu na 2019/20, koju je doduše od sredine februara obilježila pandemija.

Drašković: Rizičan potez da se Aerodromi daju u koncesiju

Izvršni direktor kompanije Vladan Drašković naveo je da Aerodromima potreban razvoj te da treba odlučiti ko će to da bude nosilac razvoja - država ili neko drugi.

Upitan da li Aerodrome treba dati u koncesiju, Drašković je kazao da je to legitiman upravljački model, ali rizičan u slučaju Crne Gore jer ona nema odgovarajuću alternativu u smislu putne i željezničke povezanosti.

"Činjenica je da mi imamo dva aerodroma značila bi predaju kontrolnog paketa u lancu naše turističke privrede trećem licu, tako da sa te strane biti posebno oprezan", naveo je Drašković.

Dodao je se pravi pogrešna paralela da davanje aerodroma u koncesiju istovremeno znači povećanje avio dostupnosti.

Vladan Drašković
Vladan Draškovićfoto: Aerodromi Crne Gore

Na platnom spisku preko 900 ljudi

Na pitanje "Vijesti" da li ACG imaju na platnom spisku oko 960 ljudi, odnosno 200 više u odnosu na period kada je Aerodromima rukovodio Danilo Orlandić, Drašković je kazao da ne zna tačan broj, ali da on prelazi preko 900.

"Tu su tri kategorije: zaposleni po ugovoru o radu, na određeno vrijeme i na privremenom poslu", rekao je Drašković.

On je naveo da kada se govori o opravdanosti tolikog broja radnika treba uzeti u obzir neophodnost povećanja broja radnika tokom sezone, godišnje odmore, bolovanja...

Smatra i da trenutni Akt o sistematizaciji ne treba dirati osim u dijelu operativnih potreba.

Sertifikacija Aerodroma Podgorica u narednim mjesecima

Upitan kada će konačno crnogorski aerodromi dobiti međunarodnu sertifikaciju, Drašković je kazao da je podgorički aerodrom tome mnogo bliži.

"Broj neusaglašenosti za podgorički aerodrom je jednocifren i vjerujem da bi ovom dinamikom moglo da se radi o mjesecima", rekao je Drašković podsjećajući da je proces počeo još 2015. godine.

Kada je u pitanju tivatski aerodrom, poručio je da je vrijeme za sertfikaciju duže te da je izraženo sa investicionim potrebama.

U planu izgradnja solarnih panela

Dobardžić je, govoreći o situaciji kada je zbog spora EPCG i kompanije Uniprom došlo do nestanka električne energije na podgoričkom aerodromu, kazao da su razmatrali moguća rješenja, konkretno ugradnju solarnih panela, kako do toga više ne bi dolazilo. „Sa predstavnicima EPCG je prošle sedmice u Nikšiću održan sastanak i okvirno smo dogovorili da se krene u realizaciju projekta ugradnje solarnih panela na podgoričkom aerodormu“, naveo je Dobradžić i najavio da slijedi izrada elaborata.

Bonus video: