CUP pozvalo Abazovića da ne potpiše OKU: Proces odlučivanja bio apsolutno netransparentan

Poručuju da crnogorski privrednici spore pravo Uniji poslodavaca CG da potpiše OKU jer je njen legitimitet kao socijalnog partnera doveden u pitanje

11117 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Crnogorsko udruženje poslodavaca
Foto: Crnogorsko udruženje poslodavaca

Crnogorsko udruženje poslodavaca pozvalo je predsjednika Vlade Crne Gore, Dritana Abazovića, koji je najavio da će sjutra potpisati Opšti kolektivni ugovor (OKU), ukoliko neka od strana socijalnih partnera ne povuče potpis, da ga ne potpiše već da ga ostavi Skupštini CG naproduženje od još godinu dana.

Oni su poručili da je proces odlučivanja o Opštem kolektivnom ugovoru bio apsolutno netransparentan i vođen mimo saznanja najvećeg dijela privrede

"Ovo je drugo javno obraćanje koje vam upućuje Crnogorsko udruženje poslodavaca, a povod je vaša današnja najava da će Vlada već sjutra potpisati OKU, ukoliko neka od strana socijalnih partnera ne povuče potpis. Još ste naznačili da je tako nešto tipično za Crnu Goru, što je nadasve pogrešan zaključak makar kada je u pitanju potpisivanje OKU", navodi se u saopštenju Crnogorskog udruženja poslodavaca (CUP).

Navode da trenutno ovdje nije adresa neko od socijalnih partnera kojima se Abazović obraća, već je adresa Vlada CG, koja je u obavezi da poštuje zakonitost postupka i uvaži zahtjev crnogorske privrede, koja je argumentovano ukazala da se čitav proces pregovaranja odvijao na netransparentan način, koji je vođen od strane nelegitimnog predstavnika privrede - Unije poslodavaca Crne Gore.

Poručuju da crnogorski privrednici spore pravo Uniji poslodavaca CG da potpiše takav ugovor jer je njen legitimitet kao socijalnog partnera doveden u pitanje obzirom da su je napustile kompanije koje su u najvećem broju sada njihovi članovi i koje stvaraju 2,4 milijarde ili skoro 50 odsto BDP i imaju preko 21.000 zaposlenih.

Unija poslodavaca CG nije, kako kažu, prijavila Ministarstvu tu promjenu u članstvu, sve ovo vrijeme, i ako je na to bila obavezna kako bi se sagledali efekti te promjene na njenu reprezentativnost.

Dodaju da pored svega UPCG 17 ( sedamanest ) godina nije dokazala reprezentativnost u skladu s važećim propisima.

"Takođe, vrlo važno je i to da je proces dogovaranja bio apsolutno netransparentan i vođen mimo saznanja najvećeg dijela privrede a kamo li njenog učešća. U prilog tome navodimo činjenicu da do dana današnjeg, privredna zajednica nije vidjela tekst ugovora, niti zna šta se u njemu nalazi. Osnovni smisao i potreba formiranja Socijalnog savjeta upravo je u socijalnoj inkluziji kako se ne bi, zbog konfliktne prirode socijalnog partnerstva, narušavala društvena kohezija. Ovdje je urađeno upravo suprotno. Iz procesa dogovaranja isključen je najveći dio onih na koje se OKU odnosi a i onako krhka socijalna kohezija je dodatno narušena. Ovaj put na štetu onih na čijem radu počiva razvoj – na privredi", navodi se u saopštenju.

Važna je, kako je poručeno, i činjenica da je minstar rada i socijalnog staranja Admir Adrović, već pokrenuo postupak izrade novog Pravilnika o dokazivanju reprezentativnosti poslodavaca, pa je samim tim vrlo dobro upoznat sa kompletnom procedurom i nelegitimnošću Unije poslodavaca, o čemu ih, kako tvrde, može dodatno informisati.

"Uvaženi predsjedniče Vlade, zbog svega rečenog pozivamo Vas u ime crnogorske privrede, da ne potpišete OKU već da ga ostavite Skupštini CG na produženje od još godinu dana kako bi potom u mirnoj atmosferi, bez žurbe, argumentovano i uz učešće svih zainteresovanih, a naročito legalno zastupljenih reprezenata socijalnih partnera u Socijalnom savjetu, razmotrili sve aspekte ovog važnog dokumenta. U to ime ponovo pozivamo i crnogorske poslanike da izglasaju produženje OKU", poručili su iz CUP-a.

Ističu da vjeruje da će uvažiti apel crnogorske privrede, i činjenicu da bi eventualno potpisivanje tako "nelegitimnog" OKU ugovora imalo negativne konsekvence - obzirom da ne bi obavezivalo privredne subjekte da ga poštuju i primjenjuju, što su, kako tvrde, uvjereni niko ne želi.

Bonus video: