Opština bi da ugasi "Otpadne vode"

Stav da je potrebno firmu koja je u lošem stanju pripojiti Vodovodu potvrdio je sekretar za investicije Joko Popović

14820 pregleda 3 komentar(a)
Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, Foto: Vuk Lajović
Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, Foto: Vuk Lajović

Uprkos tome što su prije dvije godine kao spasonosno rješenje imali osnivanje novog opštinskog preduzeća “Otpadne vode” koje će preuzeti upravljanje kontroverznim postrojenjem za tretman otpadnih voda u bečićkom naselju Vještice, koga je u lošem stanju ostavila njemačka kompanija WTE, Opština sada smatra da bi tu firmu trebalo pripojiti gradskom Vodovodu i na taj način je ugasiti jer su troškovi veliki.

To je stav Sekretarijata za investicije, koji koordinira radom “Otpadnim vodama”, odnosno kroz budžet tog opštinskog resora finansira rad preduzeća.

Da je u pitanju skupa igračka bilo je jasno javnosti na posljednjoj javnoj raspravi o budžetu za narednu godinu, kada je rečeno da se iz gradske kase za funkcionisanje postrojenja plaća ni manje ni više nego 1,8 miliona eura godišnje.

Stav da je potrebno “Otpadne vode” pripojiti Vodovodu potvrdio je sekretar za investicije Joko Popović, koji smatra da se od troškova koje ima Opština na ime naknada za članove Upravnog odbora i plata izvršnog direktora mogu pokriti investicione aktivnosti.

Joko Popović
Joko Popovićfoto: Vuk Lajović

”Tako da ćemo morati da gledamo u narednom periodu šta da radimo sa tim preduzećem. Troškovi su ogromni, to je objekat od javnog interesa i ne daj bože da postrojenje stane tokom turističke sezone, svi smo u problemu. Mislim da smo u prethodnom periodu, kao Sekretarijat za investicije, izlazili u susret svemu što je trebalo. Poznato je u kakvom je stanju WTE ostavila podmorski ispust i samo postrojenje. U narednoj godinu iz državnog kapitalnog budžeta je planirano dva i po miliona eura za obnovu te dotrajale opreme. Nadam se da ćemo tom investicijom dovesti do toga da postrojenje normalno funkcioniše”, kazao je Popović.

Njemačko-austrijska kompanija WTE/EVN, koja je upravljala postrojenjem krajem 2019. naplatila je državnu garanciju od 29,3 miliona eura od Vlade Duška Markovića, da bi već u januaru 2020. spakovala kofere i ostavila postrojenje za tretman otpadnih voda u Bečićima Opštini Budva u katastrofalnom tehničkom stanju.

To nije bilo dovoljno već su podnijeli međunarodnim arbitražnim sudovima u Ženevi i Parizu dvije tužbe za naplatu garancija od ukupno stotinu miliona eura, čiju validnost osporava Opština u jednom od najvećih postupaka u istoriji Budve, od čijeg epiloga zavisi finansijski opstanak metropole turizma.

Naime, u pitanju je jedna od najvećih korupcionaških, još neistraženih afera budvanske kriminalne grupe Svetozara Marovića.

Jedno od najmlađih opštinskih preduzeća “Otpadne vode” DOO Budva, koje je preuzelo upravljanje postrojenjem od 2020. godine do sada, nije imalo većih problema u funkcionisanju sistema za transport i prečišćavanja otpadnih voda sa teritorija Budve i Bečića. Tome je doprinijelo, kako su ranije kazali “Vijestima” u tom preduzeću, svakodnevni rad na održavanju, servisiranju i zamjeni opreme na čemu je ovo društvo radilo još od svog osnivanja. Nakon što je njemačka kompanija WTE prestala da upravlja postrojenjem za prečišćavanje otpadnih voda, najveća bojaznost za novo društvo je bila funkcionalnost SCADA sistema i neposjedovanje source kodova, ali se nakon dugih pregovora s autorom sistema došlo do dogovora i zaključenja ugovora i time je taj problem riješen.

Preduzeće je protekle dvije sezone, kada je u gradu boravilo više desetina hiljada turista u špicu ljeta, uspijevalo da omogući normalno funkcionisanje postrojenja, tako da nije zabilježen nijedan ekološki incident.

Bonus video: