Otkup imovine koštaće milion eura

Opština Tivat pripremila nacrt uređenja prostora za 2023, akcenat na saobraćajnoj infrastrukturi

9780 pregleda 1 komentar(a)
Panorama Tivta, Foto: Siniša Luković
Panorama Tivta, Foto: Siniša Luković

Direkcija za investicije Opštine Tivat pripremila je nacrt Programa uređenja prostora za 2023. koji je stavljen na petnaestodnevnu javnu raspravu, a kojom je ukupna vrijednost svih stavki predviđenih programom 5.319.000 eura.

U Programu je predviđena realizacija ukupno 13 projekata eksproprijacije privatne imovine radi izgradnje nove infrastrukture javnih objekata, od čega se, međutim, samo za njih šest zna koliko bi tačno za tu eksprocijaciju trebalo izdvojiti novca. Samo tih šest postupaka ekspropijacije poreske obveznike Tivta dogodine će koštati 969.000 eura, od čega najviše novca - 400.000 eura treba izdvojiti za plaćanje privatne imovine koja će biti izuzeta građanima za izgradnju druge faze nove ulice na Donjem Seljanovu.

Programom je predviđeno i 26 stavki izrade projektno-tehničke dokumentacije za razne nove javne objekte i infrastrukturu za šta je predviđeno izdvajanje ukupno 468.000 eura.

Pojedinačno najskuplja je izrada projektno-tehničke dokumentacije za sanaciju nekadašnjeg neuređenog odlagališta otpada na Lovanji, za šta će se izdvojiti 80.000 eura, dok će izrada projektno-tehničke dokumnetacije, odnosno izrada elaborata geotehničkih i hidroloških istraživanja za gradnju objekta prve javne spratne garaže u Tivtu u Arsenalskoj ulici koštati ukupno 43.000 eura.

Predviđeno je da se naredne godine završi i izrada tehničke dokumentacije i projekat za ukupno čak 17 novih ulica i saobraćajnica u raznim djelovima grada. Uz to, završiće se i tehnička dokumnetacija za gradnju kanalizacije na potezu Lepetane - Donja Lastva, odnosno za potez od Radovića do Rogača u Krtolima. Svih deset projekata izgradnje novih objekata predviđenih Planom uređenja prostora Opštine Tivat za 2023. odnosi se na izgradnju nove saobraćajne infrastrukture. Ukupna vriiednost tog dijela Programa je 1,84 miliona eura, pri čemu se, međutim, još ne zna tačna vrijednost četiri za dogodine predviđene investicijje, među kojima je i završetak famozne MR2 pristupne saobraćajnice za Luštica Bay, a koja je u proteklom periodu bila u fokusu javnosti zbog više problema: od raskidanja ugovora sa dosadašnjim izvođačem radova “Civil Engineerom” iz Podgorice i naplate penala toj kompaniji, do istrage koju Specijalno državno tužilaštvo vodi protiv bivšeg gradonačelnika Siniše Kusovca (DPS) koji je nenamjenski potrošio preko 900.000 eura koje je Vlada svojevremeno Opštini namjenski prenijela.

U međuvremenu, troškovi gradnje su zbog inflacije značajno porasli, pa Opština Tivat sada ima problema da nađe novog izvođača koji bi poluizgrađenu saobraćajnicu završio, iako će njena gradnja na kraju građane koštati ukupno oko čak 1,3 miliona eura. Od novih saobraćajnica predviđenih Programom uređenja prostora za 2023. najskuplja će biti gradnja ulice S-6 u zahvatru DUP-a “Župa - Češljar” koja se procjenjuje na 720.000 eura, a očekuje se da se konačno tokom 2023. završi i višegodišnja gradnja nove saobraćajnice u Cacovu koja se inače oteže već godinama. Za njenu treću i završu fazu predviđeno je da se izdvoji 370.00 eura.

Bonus video: