Ana Đukanović napustila slučaj težak 14,5 miliona eura

Da sestra lidera DPS-a Mila Đukanovića, nekadašnjeg premijera koji je prije tri godine i svečano otvorio kolektor, neće poslije višegodišnje saradnje zastupati WTE, usmeno su obaviješteni i u Opštini Budva
93 pregleda 0 komentar(a)
Ana Đukanović, Foto: Luka Zeković
Ana Đukanović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 22.09.2017. 19:15h

Advokatica Ana Đukanović otkazala je punomoćje njemačkoj kompaniji “WTE otpadne vode” deset dana pred početak suđenja sa Opštinom Budva, u sporu vrijednom 14,5 miliona eura.

To je “Vijestima” nezvanično potvrđeno u kompaniji koja upravlja postrojenjem za tretman otpadnih voda u bećićkom naselju Vještica.

Da sestra lidera DPS-a Mila Đukanovića, nekadašnjeg premijera koji je prije tri godine i svečano otvorio kolektor, neće poslije višegodišnje saradnje zastupati WTE, usmeno su obaviješteni i u Opštini Budva.

Prvo ročište zakazano je za 2. oktobar u Privrednom sudu.

Njemačka kompanija tužila je Opštinu Budva za naplatu 14,5 miliona eura navodnog duga na ime neizmirenih kreditnih i obaveza za održavanje postrojenja.

WTE je gradio kolektor, pumpne stanice, ispuste u more i kanalizacioni sistem, a projekat je vrijedan 58 miliona eura.

Njemačka firma WTE Wassertechnik, koju kontroliše austrijski koncer EVN, presavila je tabak nakon što je Privredni sud prihvatio žalbu Opštine Budva i odbio zahtjev da se prinudno naplati 14,5 miliona eura.

Toliko su Njemci zaračunali da im lokalna uprava duguje za protekle dvije godine, koliko nije plaćala kreditne obevaze i održavanje postrojenja.

Opština se ugovorom obavezala da će godišnje plaćati šest miliona eura, ali za protekle dvije godine nije platila ni cent.

Postrojenje koje je u oktobru 2014. otvorio Đukanović praktično je uvelo u finansijske problemne lokalnu upravu.

WTE se kreditno zadužio 58 miliona eura kod njemačke razvojne banke KfW na ime izgradnje postrojenja za tretman otpadnih voda i kanalizacionog sistema.

Opština se obavezala da u periodu od dvije decenije vrati kradit i da plaća održavanje postrojenja.

Vlada je dala garanciju na 29,5 miliona eura da će kredit biti vraćen, a istu je dala i njemačaka država.

Nova lokalna vlast odbija da plati nakon što su pripadnici budvanske kriminalne grupe na čelu sa Svetozarom Marovićem, a u kojoj je bio i direktor njemačke kompanije u Crnoj Gori Ginter Faust, priznali pred tužiocima da su Opštinu Budva oštetili za tri miliona eura tokom gradnje postrojenja.

Gradonačelnik Dragan Krapović najavio je da će inicirati i raskid ugovora sa njemačkim partnerom, jer je posao štetan po Opštinu.

WTE pak traži da se ispoštuju ugovorene obaveze i da Opština uplati makar deseti dio duga.

Upozorili su da od kraja marta više ne garantuju da će postrojenje raditi, jer u slučaju kvara navodno nemaju novca za popravku.

Opština je inicirala formiranje savjetodavnog tijela kako bi se izvršilo redefnisanje ugovora i utvrdilo koliko je do sada utrošeno novca za izgradnju postrojenja.

Bonus video: