Izvještaj Stejt departmenta: Korupcija u Crnoj Gori i dalje zabrinjava

"Značajna siva ekonomija Crne Gore utiče na njeno otvoreno tržište, negativno utiče na preduzeća koja posluju u skladu sa zakonom", ističe se u izvještaju

28579 pregleda 23 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Američki Stejt department objavio je izvještaj o investicionoj klimi za 2022. godinu, u kojem se navodi da korupcija u Crnoj Gori i dalje predstavlja razlog za značajnu zabrinutost, uprkos poboljšanju propisa.

"Crna Gora je počela da sprovodi program širokih ekonomskih reformi Evropa sad, kojim su eliminisani svi individualni doprinosi za zdravstvenu zaštitu, skoro je udvostručena minimalna zarada, povećane su penzije i uveden sistem progresivnog oporezivanja. Kao zemlja kandidat na putu ka pridruživanju Evropskoj uniji (EU), Crna Gora je otvorila sva 33 pregovaračka poglavlja (i zatvorila tri). Ali, kandidatura države zavisi od napretka u odnosu na privremene standarde vladavine prava", piše u izvještaju.

Ističe se, između ostalog, da Crna Gora ima jedan od najvećih odnosa javnog duga prema BDP-u u regionu, od 83 odsto, te da razvoj infrastrukture ostaje prioritet vlade, uključujući i drugu dionicu auto-puta. "Zemlja je doživela snažan oporavak 2021. godine, a vlada je najavila stopu rasta BDP-a od 14 odsto za ovu godinu, jednu od najviših u Evropi. Međutim, ekonomski oporavak će se i dalje suočavati sa izazovima", dodaje se.

Podsjeća se, između ostalog, i na Izvještaj Evropske komisije za Crnu Goru za 2021, u kojem se ukazuje na ograničen napredak u oblasti vladavine prava.

Dodaje se i da je Crna Gora donijela posebne zakone koji propisuju garancije i zaštitne mjere za strane investitore, te da je usvojeno i više od 20 drugih zakona iz oblasti poslovanja, usklađenih sa standardima EU.

Crna Gora je, piše u izvještaju, preduzela značajne korake u izmjeni zakonodavstva u vezi sa investicijama u skladu sa svjetskim standardima, i u stvaranju neophodnih institucija za privlačenje investicija. "Međutim, kao što je slučaj sa drugim zemljama u tranziciji, "implementacija i primjena postojećeg zakonodavstva ostaje slaba i nedosljedna", dodaje se.

"Iako je Crna Gora preduzela korake da učini zemlju otvorenijom za strane investicije, još uvijek postoje neki nedostaci. Odsustvo potpuno razvijenih pravnih institucija podstaklo je korupciju i slabu kontrolu sukoba interesa. Pravosuđe još uvijek sporo odlučuje o predmetima, a sudske odluke nisu uvijek dosljedno obrazložene ili sprovedene. Značajna siva ekonomija Crne Gore utiče na njeno otvoreno tržište, negativno utiče na preduzeća koja posluju u skladu sa zakonom", ističe se.

Povoljne poreske politike uspostavljene na nacionalnom nivou često se poništavaju porezima koje uvode različite opštine na lokalnom nivou, piše, između ostalog, u izvještaju Stejt departmenta.

Bonus video: