Damjanović pitao Radulovića: Da li će dijeliti Budvansku rivijeru?

Vlada i državni fondovi imaju oko 58 odsto akcija HG, Kostićeva AIK banka oko 15 odsto, koliko imaju i dvije Stratexove firme
129 pregleda 2 komentar(a)
Sveti Stefan, Foto: Vuk Lajović
Sveti Stefan, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 22.09.2017. 18:12h

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović tražio je od ministra održivog razvoja i turizma Pavla Radulovića informaciju o tome da li država namjerava da privatizuje Hotelsku grupu (HG) Budvanska rivijera i kada, da li su po tom pitanju preduzimane službene radnje i koji će model biti primijenjen.

“Imajući u vidu trenutnu vlasničku strukturu u toj kompaniji, razmišlja li se o modelu podjele gdje bi jedan dio (kompleks Sveti Stefan i Miločer) ostao u stoprocentnom vlasništvu države Crne Gore, a drugi dio pripao ostalim licima koja se trenutno nalaze u vlasničkoj strukturi kompanije i koja bi na osnovu toga postala većinski vlasnici preostalog dijela kompanije,” naveo je Damjanović u dopisu koji je juče uputio Raduloviću.

Većinski vlasnik Budvanske rivijere je država (Vlada, Fond PIO i Zavod za zapošljavanje imaju oko 58 odsto akcija).

Oko 15,23 odsto udjela pripada AIK banci iz Beograda, u kojoj srbijanski biznismen Miodrag Kostić preko svojih firmi kontroliše 91 odsto akcija. On je i predsjednik Upravnog odbora te banke.

Montenegroberza je u aprilu 2016. godine upisala 1,2 miliona akcija Budvanske rivijere koje su u blok trgovini kupljeni od kompanije Stratex za šest miliona eura.

Odmah po kupovini akcija Stratex i Kostić su objavili strateško partnerstvo u Budvanskoj rivijeri, a saopšteno je da “dijele viziju razvoja te hotelske grupacije i vjeruju u njeno pozicioniranje kao vodeće u području hotelskog turizma u regiji”.

Mediji su još 2014. kada je Stratex preuzeo oko 30 odsto akcija Budvanske pisale da su to uradili kreditom AIK banke. Stratex Development Budva sada ima 9,39 odsto akcija, a njena firma Stratex Hospitality Beograd još 5,83 odsto.

Budvanska rivijera sa oko 3.800 kreveta najveća je turistička kompanija u Crnoj Gori. Sa dugom i bogatom tradicijom pružanja ugostiteljskih usluga ima prepoznatljiv imidž na turističkom tržištu Evrope.

Budvanska rivijera upravlja i posluje sa pet hotela- Palas u Petrovcu (četiri zvjezdice i 171 smještajna jedinica), Turističko naselje Slovenska plaža u Budvi ( tri plus zvjezdice i četiri zvjezdice sa 1.016 smještajnih jedinica), hotel Aleksandar u Budvi (četiri zvjezdice, 187 smještajnih jedinica), hotel Castellastva Petrovac (četiri zvjezdice, 185 smještajnih jedinica) i hotel Mogren u Budvi ( tri plus zvjezdice, 49 smještajnih jedinica.)

Hotelska grupa u svom sastavu ima i hotele Sveti Stefan i Miločer koji su od januara 2007. pod tridesetogodišnjim zakupom firme Adiratic Properties i poznatog svjetskog brenda Aman Resorts.

Dio grupe od 2012. godine je i hotel Piva u Plužinama.

Budvanska rivijera je u ovogodišnjem Vladinom planu privatizacije.

O ekonomskom državljanstvu Radulović nije dao informacije

Damjanović je juče uputio dopis generalnom sekretaru parlamenta Aleksandru Jovićeviću sa molbom da, shodno skupštinskom poslovniku, preduzme mjere kako bi ministar Radulović dostavio informacije o programu ekonomskog državljanstva koji Vlada priprema.

Damjanović je tražio detaljne informacije o razlozima Vlade da samostalno radi taj program bez međunarodnog savjetnika, kao i ulozi koju će imati kompanije koje su dostavile ideje na drugi tender koji je zaključen 7. jula ove godine.

"Vijesti" su nedavno objavile iz nezvaničnih izvora da su ponude na novi javni poziv dostavili konzorcijum kojeg čine britanske kompanije Henley and partners Government Services i Fragomen LLP, kanadski Arton capital, kanadski APX, Shanghai oversize i kiparski ATS. Javnim pozivom je definisano da ponuđač dostavlja pisanu izjavu da crnogorska Vlada može da koristi predloženi koncept integralno ili njegov dio, bez posebne saglasnosti i bez plaćanja naknade.

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma “Vijestima” je nedavno saopšteno da će nadležna komisija u narednom periodu razmotriti dostavljene modele i kreirati predlog programa koji će biti dostavljen Vladi na razmatranje i usvajanje.

Bonus video: