Nastavak privatizacije Instituta Igalo, prodaja Budvanske rivijere

Predviđen je početak priprema i sprovođenje javnih tendera za privatizaciju HG „Budvanska rivijera“ (prodaja akcija ), „Castello Montenegro“ Pljevlja (prodaja akcija), Institut za crnu metalurgiju Nikšić (prodaja akcija i/ili dokapitalizacija), „Montepranzo Bokaprodukt“ Tivat (prodaja akcija) i „Turistički centar Durmitor“ DOO Žabljak (prodaja 100 odsto udijela)

7261 pregleda 8 komentar(a)
Budvanska rivijera, Foto: Vuk Lajović
Budvanska rivijera, Foto: Vuk Lajović

Vlada naredne godine planira da nastavi privatizaciju Instituta Simo Milošević iz Igala, u skladu sa presudom Upravnog suda, kao i da proda akcije u Budvanskoj rivijeri i još nekoliko manjih državnih kompanija, to je navedeno u Predlogu Planu privatizacije za 2023. godinu kojeg je danas usvojio Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte.

Osnovni cilj privatizacije predstavlja povećanje konkurentnosti i efikasnosti funkcionisanja društava, podsticanje stranih ulaganja i preduzetništva u svim oblastima, povećanje zaposlenosti i poboljšanje životnog standarda. Po modelu prodaje akcija i imovine putem javnog tendera planiran je nastavak postupka za privatizaciju Instituta „Dr Simo Milošević“ Igalo (prodaja akcija), koji će biti nastavljen u skladu sa presudom Upravnog suda", navedeno je u saopštenju.

Predviđen je početak priprema i sprovođenje javnih tendera za privatizaciju HG „Budvanska rivijera“ (prodaja akcija ), „Castello Montenegro“ Pljevlja (prodaja akcija), Institut za crnu metalurgiju Nikšić (prodaja akcija i/ili dokapitalizacija), „Montepranzo Bokaprodukt“ Tivat (prodaja akcija) i „Turistički centar Durmitor“ DOO Žabljak (prodaja 100% udijela).

"U diskusiji je naglašeno da navedena privredna društva raspolažu vrlo vrijednom državnom imovinom koja nije iskorišćena na odgovarajući način u smislu stvaranja nove vrijednosti, ostvarivanja dobiti, podizanja kvaliteta proizvoda i usluga, otvaranja novih radnih mjesta i slično, što je bio osnovni motiv da se predloži njihova privatizacija. U tom kontekstu, posebno je naglašeno da će u nastavku postupka za svako društvo pojedinačno biti utvrđeni precizni tenderski uslovi i kriterijumi koji će obezbijediti ostvarivanje društvenih i ekonomskih interesa koji su definisani unaprijed postavljenim ciljevima privatizacije", navedeno je u saopštenju.

Po modelu prodaje akcija na Berzi planirana je prodaja akcija u preduzećima gdje država nije većinski vlasnik - „Agrotransport“ Podgorica, „Kotor - projekt“, „Metal produkt“ Podgorica, „Montenegroturist“ Budva i „Crnagoracoop“ Danilovgrad.

Plan privatizacije će biti dostavljen Vladi na razmatranje i usvajanje.

Bonus video: