Luka Kotor i „Sea Pioneer” izgubili pilotažu brodova u Boki

Do novog tendera usluge pilotaže mogu obavljati sve tri registrovane kompanije

19222 pregleda 14 komentar(a)
Usluge pilota obavezne za sve brodove veće od 500 bruto-tona: kruzer u Boki, Foto: Siniša Luković
Usluge pilota obavezne za sve brodove veće od 500 bruto-tona: kruzer u Boki, Foto: Siniša Luković

Državno preduzeće Luka Kotor AD izgubilo je licencu za obavljanje poslova pilotaže brodova u zalivu Boke Kotorske, a isti je slučaj i sa privatnom kompanijom “Sea Pioneer Montenegro” iz Herceg Novog.

Vlada Crne Gore na svojoj posljednjoj sjednici pred novogodišnje praznike, usvojila je informaciju o poništenju odluke bivše Vlade premijera Duška Markovića (DPS) donesene 18. juna 2020. godine, a kojom je koncesija za obavljanje poslova pomorske pilotaže u Boki, dodijeljena kompanijama Luka Kotor i “Sea Pioneer Montenegro”. Na osnovu te odluke, Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama Crne Gore (UPSUL) je sa ovim kompanijama krajem avgusta 2020. zaključila ugovore o koncesiji za pilotažu na period od pet godina. Predmet koncesije predstavlja pravo na obavljanje lučke usluge - lučke pilotaže na području luke Kotor i pilotaže plovnog objekta u Bokokotorskom zalivu od spoljne ili unutrašnje pilotske stanice na ulazu u Bokokotorski zaliv do luke ili akvatorijuma koje luka koristi za potrebe sidrišta.

Međutim, treći učesnik u nadmetanju za dobijanje koncesije, firma “Boka Pilot & Tug Boat Services” iz Bijele koja nije prošla na tom tenderu, pokrenula je spor pred Upravnim sudom koji je po sprovedenom postupku usvojio navode “Boka Pilota” i 15. aprila prošle godine donio presudu kojom je poništio odluku Markovićeve Vlade o dodjeli koncesije Luci Kotor i “Sea Pioneer Montenegru”. Prema presudi Upravnog suda, Vlada je sada dužna da ponovo sprovede čitav postupak za dodjelu koncesije za obavljanje pilotaže u Boki, a u međuvremenu su pravno ništavna postala oba ugovora o dodijeli koncesije Luci Kotor i “Sea Pioneer Montenegru”.

Zbog toga je kabinet premijera Dritana Abazovića (URA) na svojoj posljednjoj sjednicu morao i formalno poništiti odluku Markovićeve Vlade iz juna 2020, te je aktuelna Vlada obavezala UPSUL da “bez odlaganja pripremi Predloge koncesionog akta i ugovora o koncesiji za pružanje lučke usluge - lučke pilotaže u luci Kotor i pilotaže u Bokokotorskom zalivu, te da preduzme dalje aktivnosti na obezbjeđivanju vršenja lučke usluge - lučke pilotaže, u skladu sa Zakonom”.

Ovakav epilog o kojem Pravna služba Luke Kotor, kako nezvanično saznajemo, još od proljetos kada je doznala za presudu Upravnog suda, nije obavijestila menadžment te kompanije, niti njenog većinskog vlasnika - Opštinu Kotor, predstavlja veliku udarac za Luku Kotor jer su prihodi od pilotaže bili jedan od glavnih izvora zarade te kompanije.

Do završetka novog tendera za dodjelu nove koncesije naime, sve tri kompanije koje posjeduju adekvatnu i zakonom traženu opremu i imaju zaposleno osposobljeno osoblje sa odgovarajućim licencama, a to su u zalivu Boke, Luka Kotor, “Sea Pioneer Montenegro” i “Boka Pilot & Tug Boat Services”, moći će da vrše usluge pilotaže u zalivu.

Kome će od njih konkretno pripasti koji posao, odlučivaće sami vlasnici ili agenti brodova koji budu uplovljavali u Boku i ovdašnje luke, marine i brodogradilišta, na osnovu komercijalnih uslova. U tome je “Boka Pilot & Tug Boat Services” do sada bio u velikoj prednosti u odnosu na druge dvije kompanije kojima je bivša Vlada 2020. dodijelila koncesiju jer su pilotske usluge te firme čiji je vlasnik kapetan duge plovidbe Željko Malović iz Bijele, uvijek bile značajno jeftinije. Prema nezvaničnim informacijama koje su “Vijesti” dobile od agenata stranih kruzing kompanija čiji brodovi uplovljavaju u Luku Kotor, usluge pilotaže najskuplje su bile kod “Sea Pioneera”, a potom kod Luke Kotor, dok je “Boka Pilot” uvijek bio najpovoljniji za brodare.

Veliki udarac na prihode Luke Kotor, jer je konkurencija jeftinija

Korišćenje usluge pilota (stručnog lica koje daje savjete za sigurno vođenje broda kroz obalno i navigacijski teško područje) u Boki Kotorskoj obavezno je za sve brodove veće od 500 bruto-tona, izuzev putničkih brodova i trajekata na redovnim linijama.

Prema Zakonu o sigurnosti pomorske plovidbe, da bi se pravno lice bavilo pružanjem usluga pilotaže, mora posjedovati najmanje jedan specijalni pilotski brod - čamac, najmanje jednu fiksnu i četiri mobilne VHF radio-stanice i imati najmanje četiri stalno zaposlena licencirana pilota, te imati zaključen ugovor o osiguranju od odgovornosti pilota za vrijeme pilotaže plovnim objektom.

Te uslove ispunjavaju sve tri kompanije koje se bore na tržištu pomorske pilotaže u Boki, pa će nakon najnovije odluke Vlade, do završetka nove tenderske procedure za aventualnu dodjelu koncesije, Luka Kotor sigurno pod pritiskom jeftinije konkurencije, izgubiti značajan dio svojih poslovnih prihoda koje je do sada ostvarivala od pilotiranja kruzera i velikih jahti što dolaze u najprometniju crnogorsku putničku morsku luku.

Bonus video: