Sindikat: Država može besplatno vratiti "Port of Adria"

Sindikalna organizacija navodi da je moguć raskid ugovora sa turskom kompanijom "Global ports" jer ne poštuje kupoprodajnu obavezu da za svoje radnike primjenljuje kolektivni ugovor jedinstvene Luke Bar

5591 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Port of Adria
Foto: Port of Adria

Sindikalna organizacija "Port of Adria", bivši kontejnerski terminali Luke Bar, saopštila je da država može raskinuti ugovor sa njihovim većinskim vlasnikom turskom kompanijom "Global ports" jer ne poštuje kupoprodajnu obavezu da za svoje radnike primjenljuje kolektivni ugovor jedinstvene Luke Bar.

Evropska transportna federacija (ETF) je prije dva dana saopštila da Vlada Crne Gore treba da uradi vanrednu reviziju primjene kolektivnog ugovora Luke Bar na zaposlene "Port of Adria", u periodu nakon privatizacije te kompanije, koja će kako navode pokazati da su stečeni uslovi za raskid ugovora sa "Global Portsom".

Vlada je u decembru pokrenula pregovore o kupovini akcija "Global porsta" u "Port of Adria", nakon što je država prethodno preuzela dvotrećinsko vlasništvo u Luci Bar, kako bi objedinila oba djela bivše jedinstvene Luke. Sindikat sada predlaže da se akcije preuzmu besplatno, raskidom ugovora na štetu kupca zbog kršenja obaveza.

"Naša sindikalna organizacija je već par godina pokretala takav zahtjev prema crnogorskim institucijama, ali koji na žalost još nije nikada dobila adekvatan odgovor. Tražili smo da se angažuje i nezavisna revizorska kuća svjetskog renomea, koja bi procijenila ispunjenost svih stavki iz kupoprodajnog ugovora sa posebnim akcentom na poštovanje Kolektivnog ugovora kao i ispunjenost Investicionog i Socijalnog programa. Sigurni smo da bi nalaz bio negativan po turskog investitora i da bi isti pokazao da država Crna Gora ima pravo da bez ikakvih penala i dodatnih plaćanja vrati kompaniju AD Port of Adria u svoje vlasništvo. Pošto su 09.12.2022. godine na zvaničnom sajtu Ministarstva finansija Crne Gore objavili kratko saopštenje, u kojem navode da su imali inicijalni razgovor sa našim poslodavcima, mislimo da bi bilo jako korisno da čuju i dio priče iz ugla zaposlenih. Ovim putem zahtijevamo da delegaciju oba reprezentativna sindikata u AD Port of Adria što prije primi premijer Crne Gore g-din Dritan Abazović kao i ministar finansija Aleksandar Damjanović", navedeno je u saopštenju sindikata.

Kako navode razloga za razgovor ima mnogo, a i argumenti idu u korist države.

"U najperspektivnijem dijelu, nekada jedinstvene Luke Bar, gomilaju se milionski gubici koji su dostigli cijelih 35 miliona eura. Zarade zaposlenih prije skoro dvije godine umanjene 15 odsto zbog navodne krize izazvane Covid virusom, a da je kompanija u tom periodu imala značajan rast prometa. Kompanija je 2010. godine imala 1.111 zaposlenih i poslovala sa minimalnim gubicima, a sada je zaposleno samo 290 radnika sa povećanim obimom posla i da i pored toga imamo milionske gubitke. Naš menadžment Ministarstvu finansija se žali na nelojalnu konkurenciju u okviru Slobodne zone luka Bar a par dana kasnije podiže cijene svojih usluga. Podižu cijene pružanja lučkih usluga, a ne podižu zarade zaposlenih bez obzira na rast troškova života. Sudski organi ove države u više navrata su na "čudan" način zaštitili stranog investitora, naravno uvijek na štetu zaposlenih i države Crne Gore. Zaposlenima se od septembra 2021. godine ne uplaćuju porezi i doprinosi. Za prve tri godine u kojima nijesu ispoštovali Kolektivni ugovor, strani investitori oštetili zaposlene i budžet Crne Gore za više miliona eura, a da za to niko nije odgovarao nego su im čak i dali razne povlastice. Zarade u Luci Bar su u prosjeku više nego u Port of Adria oko 20 %, samo po tom osnovu smo manje primili za ovih 12 godina gotovo dvije godišnje plate manje od naših dojučerašnjih kolega. Sve ovo nije štetilo samo nas već i budžet Crne Gore", navedeno je u saopštenju.

Oni se nadaju da će državne institucije prepoznati značaj koji "Port of Adria" i Luka Bar imaju i da će pokrenuti pitanja ispunjenosti obaveza iz Kupoprodajnog ugovora koje ima turski investitor i tako zaštititi zaposlene i ovu kompaniju vratiti u svoje vlasništvo.

Bonus video: