RAE: Rano za procjene o poskupljenju vode

“Cilj regulacije su komunalne usluge po pravednim cijenama na način da se obezbijedi održivo poslovanje pružalaca usluga”
50 pregleda 0 komentar(a)
voda, česma, Foto: Shuterstock
voda, česma, Foto: Shuterstock
Ažurirano: 20.09.2017. 18:39h

Zakon o komunalnim djelatnostima, primjenjivaće se od 25. februara 2018. godine i u ovom trenutku prerano je govoriti da li će doći do promjene cijene vode, kazali su “Vijestima” iz Regulatorne agencije za energetiku (RAE).

Ovim Zakonom, koji je je stupio na snagu 25. avgusta 2016. godine, RAE je određena kao regulatorno tijelo za regulisane komunalne djelatnosti - javno vodosnabdijevanje i upravljanje komunalnim otpadnim vodama. To znači da je RAE, između ostalog, nadležna za izdavanje i oduzimanje licenci za obavljanje regulisanih komunalnih djelatnosti i za davanje saglasnosti na predlog cijena za obavljanje tih djelatnosti, što obuhvata i cijenu vode za piće.

“Vršioci regulisanih komunalnih djelatnosti će odrediti cijene u skladu sa elementima za formiranje cijena utvrđenim Zakonom o komunalnim djelatnostima, odnosno metodologijom koju utvrdi RAE. Cilj regulacije je pružanje komunalnih usluga po pravednim cijenama, na način da se obezbijedi održivo poslovanje vršilaca regulisanih komunalnih djelatnosti, vodeći računa o ravnoteži interesa korisnika usluga i vršilaca regulisanih komunalnih djelatnosti”, kazali su iz RAE.

Ukazuju da je Zakonom propisano da cijena komunalnih usluga, odnosno komunalnog proizvoda, po jedinici mjere ne smije da bude različita za pojedine korisnike, odnosno pravna i fizička lica.

Iz RAE su naveli da je, za obavljanje poslova regulacije navedenih komunalnih djelatnosti, u Agenciji krajem juna ove godine, formirana Služba za regulisane komunalne djelatnosti, kada su se praktično stvorili uslovi za početak rada Agencije u okviru nadležnosti utvrđenih Zakonom o komunalnim djelatnostima.

“To naročito podrazumijeva donošenje podzakonskih akata, među kojima i metodologije kojom će se urediti bliži elementi i način utvrđivanja cijene regulisane komunalne usluge - vode za piće i za upravljanje komunalnim otpadnim vodama. U cilju obezbjeđenja podrške u uspostavljanju regulacije u oblasti regulisanih komunalnih djelatnosti, Ministarstvo održivog razvoja i turizma obezbijedilo je konsultantsku podršku RAE za izradu podzakonskih akata preko Dunavskog programa za vode (DWP). Ovih dana očekuju se prve verzije nacrta podzakonskih akata od strane konsultanata, u skladu sa smjernicama i sugestijama Agencije, nakon čega slijedi rad na izradi konačnih tekstova”, objasnili su iz RAE.

Da će cijene vode porasti upozorili su nedavno iz MANS-a i Demokratske Crne Gore.

Bonus video: