Peković preuzeo hotel Mediteran i podigao kredit

Peković je krajem jula potpisao kupoprodajni ugovor za Mediteran, a kredit od tri miliona eura uzeo je 1. septembra
266 pregleda 8 komentar(a)
hotel Mediteran, Foto: Vuk Lajović
hotel Mediteran, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 20.09.2017. 17:55h

Proslavljeni košarkaš Nikola Peković od juče je vlasnik luksuznog bećićkog hotelskog kompleksa Mediteran, koga je krajem jula kupio od kompanije Maestralturs, budvanskog biznismena Blaža Dedića.

Peković je kupio hotel za 8,5 miliona eura, što je gotovo osam puta niža cijena nego što je prvobitno, 2013. bio procijenjen, kada je u Dedićevu kompaniju uveden stečaj.

Istovremeno kada je u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine zvanično upisano ime Pekovića kao vlasnika, na hotel je upisala hipoteku i Crnogorska komercijalna banka Podgorica na ime kredita od tri miliona eura. Taj kredit uzeo je doskorašnji predsjednik Košarkaškog kluba Partizan i igrač američkog NBA kluba Minesota.

Banka je upisala zabranu otuđenja, opterećenja i izdavanja u zakup nepokretnosti bez njene saglasnosti. Kredit je uzet 1. septembra.

Peković je krajem jula potpisao kupoprodajni ugovor sa stečajnom upravom, ali puna dva mjeseca su trajale papirološke transakcije.

Mediteran je prvi put na licitaciji bio ponuđen po cijeni od 68 miliona eura i za protekle četiri godine, stečajna uprava je čak 16 puta raspisivala oglase za prodaju, ali nije bilo zaintresovanih kupaca.

Ponudu Pekovića da kupi cjelokupnu imovinu Maestral tursa prihvatila je stečajna uprava.

Peković se prošle godine vjenčao u ovom hotelu, a vjenčani kum mu je bio dugogodišnji prijatelj Duško Šarić, brat optuženog narko bosa Darka Šarića.

Hotelski kompleks izgrađen je na parceli od 16 hiljada metara kvadratnih i obuhvata hotel Mediteran, kategorisan sa četiri plus zvjezdice. Hotel ima 230 soba sa 547 ležaja, pansionski i A la carte restoran, kafeteriju, plažni restoran-piceriju, Aqua park, fontane, rijeku i ribnjak...

Dedić, čije se poslovanje našlo pod lupom tužilaštva i u Crnoj Gori i Srbiji zbog veza sa grupom narkobosa Darka Šarića i privatizacijom hotela u Srbiji, kupio je prije više od decenije hotel Mediteran od Budvanske rivijere u koji je uloženo više desetina miliona eura i napravljen luksuzni kompleks.

Stečaj u Maestraltours uveden je u junu 2013. godine, zbog višegodišnjeg milionskog duga.

Račun firme bio je u blokadi pet godina zbog duga od četiri miliona eura.

Izbrisana hipoteka HAAB

Iz katastarske evidencije Uprave za nekretnine izbrisana je hipoteka nekadašnje Hipo Alpe Adria banke na ime kredita od 5,3 miliona eura koji je prije deset godina uzela Dedićeva firma.

Međutim, prije desetak dana kao teret upisana je zabilježba ove banke, preko advokatske kancelariije iz Podgorice.

Nije precizirano na koje se rješenje banka žalila.

Bonus video: