Direktor firme "Univerzal Monte": Očekujemo presudu Privrednog suda u našu korist

Ročište po tužbi protiv države Crne Gore zbog neisplaćena četiri miliona eura krajem februara. Vlaović je kazao da je Opština Herceg novi tražila da se raskine ugovor i da je “Univerzal Monte” to prihvatio jer je, između ostalog, povraćaj uloženog novca išao znatno ispod očekivanja, dobrim djelom zbog neotvaranja robnog prometa na graničnom prelazu Sitnica

38638 pregleda 4 komentar(a)
Povraćaj uloženog novca znatno ispod očekivanja: Đorđe Vlaović, Foto: Univerzal Monte
Povraćaj uloženog novca znatno ispod očekivanja: Đorđe Vlaović, Foto: Univerzal Monte

Kompanija “Univerzal Monte” ispunila je sve obaveze u vezi sa sporazumom o raskidu bot aranžmana za put Meljine - Petijevići, dok isto nije uradila Vlada Crne Gore zbog čega smo podnijeli tužbu Privrednom sudu i očekujemo da će biti u našu korist u kratkom periodu.

Za “Vijesti” je ovo kazao direktor firme “Univerzal Monte” Đorđe Vlaović.

Ova kompanije, iza koje stoji srbijanski biznismen Vuk Hamović, izgradila je put Meljine - Petijevići po aranžmanu na osnovu kog je trebalo da ga koristi 20 godina i vrati u vlasništvo Opštine Herceg Novi, ali je ovaj sporazum raskinut u maju 2021. godine za vrijeme bivše vlade na čijem je čelu bio Zdravko Krivokapić.

”Shodno ‘Sporazumu o raskidu Sporazuma o izgradnji, funkcionisanju i transferu (BOT) puta Meljine - Petijevići’ obaveze firme ‘Univerzal Monte’ bile su da dostavi svu raspoloživu dokumentaciju koja se odnosi na izgradnju puta Meljine - Petijevići, i da o svom trošku završi započetu sanaciju dijela puta na Kotobilju, dok je obaveza Vlade Crne Gore bila da isplati naknadu od četiri miliona najkasnije do 31. januara 2022 godine. ‘Univerzal Monte’ ispunio je svoje obaveze u cjelosti, što je zapisnički konstatovano, dok Vlada Crne Gore nije ispunila svoju obavezu, pa je ‘Univerzal Monte’ u aprilu 2022. godine predao tužbu Privrednom sudu u cilju izvršenja ugovorne obaveze Vlade Crne Gore”, kazao je Vlaović.

Vlada premijera Dritana Abazovića je početkom novembra 2022. odlučila da kompletnu dokumentaciju u vezi sa sporazumom o raskidu bot aranžmana za put Meljine - Petijevići proslijedi Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) kako bi se ispitala da li ima elemenata korpucije u ovom slučaju.

Sporazum o raskidu su u ime države potpisali bivši ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić i u ime Opštine Herceg Novi predsjednik te lokalne uprave Stevan Katić.

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja, kojim je rukovodio Spajić, potpisalo je sporazum o raskidu ugovora u kome je bilo definisano da se novac isplati do 31. januara 2022. godine. Međutim, u budžetu za tu godinu nije planirana isplata četiri miliona, već je na posljednjoj sjednici bivše Vlade 20. aprila 2022. donijet zaključak da se ovaj novac isplati iz tekuće budžetske rezerve. Zaštitnik imovinsko-pravnih interesa države je 15. aprila lani dostavio Spajiću tužbu koju je “Univerzal Monte” podnio Privrednom sudu.

”Prvo ročište pred Privrednim sudom zakazano je u februaru 2023. godine. Članovi sporazuma o raskidu puta Meljine - Petijevići su jasni i očekujemo da ćemo presudu u korist ‘Univerzal Montea’ dobiti u kratkom periodu”, istakao je Vlaović.

”Vijesti” su pitale zbog čega je kompanija “Univerzal Monte” odlučila da potpiše sporazum o raskidu bot aranžmana i kojim su se ekonomskim interesom rukovodili.

“Povraćaj uloženih sredstava išao je znatno ispod očekivanja, dobrim djelom zbog ne otvaranja robnog prometa na graničnom prelazu Sitnica. Takođe, od završetka izgradnje puta, postojao je stalni pritisak opštine Herceg Novi da se raskine bot aranžman i tako eliminiše putarina. Izgradnja puta Meljine - Petijevići finansirana je sredstvima koje je ‘Unverzal Monte’ pozajmio od vlasnika firme. Prvobitno ponuđena cijena raskida bot sporazuma bila je neotplaćena glavnica tih kredita, koja je iznosila 4.602.150 eura. Time se ‘Univerzal Monte’ odrekao kamate na kredit i buduće dobiti. Na zahtjev Ministarstva finansija i Opštine Herceg Novi, cijena za raskid bot sporazuma dogovorena je na četiri miliona uz uslov da se plaćanje izvrši najkasnije do 31.01.2022. godine”, objasnio je Vlaović.

On je dodao da je formalno inicijativu za raskid bot sporazuma pokrenula Opština Herceg Novi, a “Univerzal Monte” je na ovaj zahtjev pozitivno odgovorio.

Dionica duga 12,5 kilometara, dio je puta Herceg Novi - Trebinje i zvanično je otvorena početkom jula 2008. Izgrađena je kao javno i privatno partnerstvo, po bot sistemu (uzmi, izgradi, koristi i vrati) između Opštine Herceg Novi i beogradske firme “Univerzal Holding”, odnosno, preduzeća “Univerzal Monte” iz Herceg Novog. Put je ustupljen investitoru na 20 godina, nakon čega je trebalo da pređe u vlasništvo Opštine.

Tvrde da nema elemenata krivičnog djela

Vlaović tvrdi da u vezi sa sporazumom o raskidu bot aranžmana ne postoje nikakvi elementi krivičnog djela ili bilo kakvog drugog prekršaja jer u suprotnom ne bi ulazili u takav posao.

”Želim napomenuti da je odlaganje plaćanja bez valjanih razloga vrlo neodgovorno jer nosi zateznu kamatu i troškove za državu za šta bi trebalo da odgovaraju državni činovnici koji su ovaj ugovor osporili”, kazao je Vlaović.

Predmet kod sudije Vladimira Bulatovića

Iz Privrednog suda je juče “Vijestima” rečeno da je ročište po tužbi firme “Univerzal Monte” protiv države Crne Gore - Ministarstvo finansija i socijanog staranja, zakazano za 28. februar ove godine.

”Spisima predmeta (nakon prestanka funkcije ranije postupajućoj sudiji) sada je zadužen sudija Vladimir Bulatović i u predmetnom postupku sada on postupa kao postupajući sudija”, objašnjeno je iz Privrednog suda.

”Vijestima” je prošle sedmice iz SDT rečeno da je u ovom slučaju formiran krivični predmet radi utvrđivanja postojanja osnova sumnje da je učinjeno krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti iz stvarne nadležnosti ovog tužilaštva.

”U toku je izviđaj, a SDT radi donošenja odluke prati stanje parnice pred Privrednim sudom Crne Gore, između strana u sporazumu, jer ishod parnice je važan i za odluku državnog tužioca, a pribavio je i mišljenje zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Crne Gore”, objasnio je državni tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić.