Crna Gora predstavlja svoje proizvode na agro sajmu u Beogradu

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede istakli su da se na crnogorskom štandu predstavlja 10 kompanija iz sektora proizvodnje voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva

3348 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede
Foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković, učestvovao je u otvaranju 4. Međunarodnog sajma voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva "Agro Belgrade", koji se održava u Beogradu od 26. do 28. januara 2023. godine, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Kako se u saopštenju navodi, Privredna komora Crne Gore, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, organizovala je učešće crnogorskih poljoprivrednika na ovom sajmu.

"Agro Belgrade je mjesto gdje se stvaraju poslovne konekcije, uči o savremenim tehnologijama i diskutuje o trenutnim i budućim trendovima na globalnom tržištu. Na sajmu učestvuje više od 500 izlagača iz regiona i svijeta, a sam izložbeni prostor zauzima 30.000m2", ističe se u saopštenju.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede istakli su da se na crnogorskom štandu predstavlja 10 kompanija iz sektora proizvodnje voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva.

foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Joković je istakao dobru saradnju između Srbije i Crne Gore i pozvao na još veći tempo razvoja regionalne saradnje u poljoprivredi. On je takođe istakao važnost sajma za crnogorske proizvođače kao priliku za promociju njihovih proizvoda i ostvarivanje novih kontakata i saradnje.

Posebno je naglasio potencijal sektora maslinarstva i vinogradarstva te potrebu za udruživanjem proizvođača kako bi se odgovorilo zahtjevima tržišta za kvalitetnim proizvodima.

"Problem ustitnjenosti poljoprivrednih parcela i gazdinstava je izražen u cijelom regionu, a naročito u Crnoj Gori. Zbog toga je sve jasnija potreba za udruživanjem kako bi se na najbolji način odgovorilo zahtjevima tržišta za konstantnim količinama kvalitetnih proizvoda", izjavio je resorni ministar.

On je takođe naglasio da se kroz politike podrške ministarstva poseban fokus stavlja na podršku udruženjima i kooperativama, jer je to neophodno za razvoj naše poljoprivrede. Joković je pojasnio da Crna Gora ima potencijal da postane važan izvoznik poljoprivrednih proizvoda u regionu i šire.

foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Kako se navodi u saoštenju, tokom sajma održane su serije panel diskusija sa temama ključnim za industriju voća, povrća i vina, kao što su perspektive tržišta u 2023. godini, prilagođavanje uticaju klimatskih promjena, radna snaga, digitalizacija, finansiranje, transport, kao i mnoge druge.

"Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore se zalaže za dalji razvoj i unapređenje poljoprivredne proizvodnje u našoj zemlji, kao i za stvaranje novih poslovnih konekcija i saradnje sa partnerima iz regiona i svijeta", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: