MF: Obezbijeđen novac za povećanje zarada u javnom sektoru, Granski kolektivni ugovor u fazi finalizacije

Granski kolektivni ugovor za upravu i pravosuđe u fazi je finalizacije, a obezbijeđeno povećanja zarada za zaposlene u Vojsci, Upravi policije, prosvjeti, Ustanovi učeničkog i studentskog standarda, i ustanovama socijalnih djelatnosti, kao i nemedicinskom kadru u zdravstvenoj djelatnosti...

37212 pregleda 55 komentar(a)
Do sada unaprijeđen materijalni status za skoro 30.000 zaposlenih: Zgrada Vlade, Foto: Luka Zeković
Do sada unaprijeđen materijalni status za skoro 30.000 zaposlenih: Zgrada Vlade, Foto: Luka Zeković

Iz Ministarstva finansija saopštili su da aktivno pregovaraju i finalizuju detalje u vezi sa novim Granskim kolektivnim ugovorom za upravu i pravosuđe kojim je, između ostalog, predviđeno povećanje zarada državnih službenika i namještenika na državnom i lokalnom nivou.

"Sredstva za povećanje zarada u javnom sektora su obezbijeđena i biće realizovana nakon što se zaključi granski kolektivni ugovor čije se usaglašavanje privodi kraju. Budući da je njihova materija mnogo kompleksnija od samog uvećanje koeficijenata na zarade i podrazumijeva usaglašavanje mnogo drugih elemenata u funkciji poboljšanja uslova rada i statusa ove veoma brojne kategorije zaposlenih, Ministarstvo finansija u intenzivnom dijalogu sa predstavnicima reprezentativnog Sindikata uprave i pravosuđa, detaljno i uspješno finalizuje rješenja koja će biti dugoročno održiva", navodi se u saopštenju.

Iz resora finansija su poručili da je Vlada odlučna da zaokruži postojeći dogovor objedinjavanjem svih značajnih elemenata tog ugovora. Predmet dogovora je da rast zarada, samo u ovoj godini, bude najmanje 20 odsto, a dogovoren je i rast u naredne dvije godine.

"Zajednički je zaključeno da je od činjenice da li će se zarada uvećati 1. februara ili 1. marta, mnogo važnije da se, u mjeri mogućeg, značajno unaprijede i druga pitanja važna za zaposlene u državnoj službi. Značaj drugih elemenata granskog kolektivnog ugovora očigledno je nepoznanica za zlurade kritičare kojima nedostaje elementarna informisanost i razumijevanje materije. Navedeno ne čudi, ako uzmemo u obzir da su isti kreatori pogrešnih odluka, koje za posljedicu imaju ugroženo finansiranje zdravstvenog sistema i prethodno nijesu pokazali elementarnu brigu o najranjivijoj kategoriji društva - penizonerima. Izostanak znanja i informisanosti, stavljen je u svrhu manipulacije javnosti i politizacije neutemeljenih stavova", dodaje se u saopštenju.

U ministarstvu smatraju da su na sceni pokušaji "javnog sabotiranja proaktivnog djelovanja" resora finansija i Vlade u cjelini. "Podsjećamo javnost na činjenicu da je, samo od jula prošle godine, Vlada obezbijedila povećanje zarada za zaposlene u vojsci, Upravi policije, prosvjeti, Ustanovi učeničkog i studentskog standarda, ustanovama socijalnih djelatnosti, kao i nemedicinskom kadru u zdravstvenoj djelatnosti, čime je gotovo 30.000 zaposlenih unaprijedilo materijalni status".

Kazali su da su u cilju nastavka politike zaštite standarda građana, za februar predvidjeli povećanje zarada za zaposlene u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva, Univerzitetu Crne Gore - neakademskom kadru, (akademskom kadru od 1. jula 2022. godine izmjenom Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru zarada je povećana za oko 50 odsto), a da je u toku i realizacija aktivnosti oko povećanja zarada zaposlenih u oblasti kulture.

"Sa ciljem da šira javnost bude istinito informisana, naglašavamo da je povećanje zarada državnih službenika i namještenika, kao i ostalih zaposlenih u javnom sektoru, izvjesno, budžetski predviđeno, kao i da najvažniji element ne predstavlja podatak da li će se povećanje realizovati ovog ili narednog mjeseca, već je suština u dobro ispregovaranim svim elementima granskog ugovora i postizanju dugoročne koristi zaposlenih i unapređenju njihovog materijalnog statusa", navodi se u saopštenju.

Bonus video: