Plate u Upravi za sport i mlade uvećane više nego što predviđa OKU

DRI utvrdio da je prekršen zakon kada je bivšem direktoru Uprave za sport i mlade Marku Begoviću drugi put produžen mandat v.d.

9454 pregleda 6 komentar(a)
Na čelo Uprave došao u septembru 2021. godine: Marko Begović, Foto: MPNKS
Na čelo Uprave došao u septembru 2021. godine: Marko Begović, Foto: MPNKS

Državna revizorska institucija (DRI) dala je pozitivno mišljenje na finansijsko poslovanje Uprave za sport i mlade u 2021. godini i uslovno na reviziju pravilnosti, jer su utvrđene neusklađenosti poslovanja sa zakonima o državnoj imovini, nevladinim organizacijama, upravljanju i unutrašnjim kontrolama u javnom sektoru, kao i Opštim kolektivnim ugovorom(OKU).

Ovom Upravom je do 23. septembra 2021. godine upravljao aktuleni ministar sporta i mladih Vasilije Lalošević, koji je potom na predlog tadašnje ministarke prosvete Vesne Bratić smijenjen i za vršioca dužnosti direktora je postavljen Marko Begović.

Vlada premijera Dritana Abazovića je ukinula ovu upravu i formirala Ministarstvo sporta i mladih.

DRI je ukazao u izvještaju da je Vlada odredila vršioca dužnosti direktora suprotno članu 61 Zakona o državnim službenicima i namještenicima, kojim je propisano da se u slučaju prestanka mandata starješini organa uprave može odrediti vršilac dužnosti do imenovanja direktora, a najduže do šest mjeseci.

”Vlada je na predlog ministarke prosvjete odredila vršioca dužnosti direktora Uprave za sport i mlade (rješenjem 23. 9. 2021) do imenovanja direktora Uprave, a najduže do šest mjeseci. Nakon isteka tog perioda Vlada je na predlog ministarke ponovo odredila istu osobu za vršioca dužnosti direktora do imenovanja direktora Uprave, a najduže do šest mjeseci. Vlada je dužna da dosljedno primjenjuje član 61 Zakon o državnim službenicima i bnamještenicima”, naveo je DRI.

Finansijskom revizijom nadležni Kolegijum DRI stekao je razumno uvjerenje da izvještaj daje istinit i objektivan prikaz iskazanih primitaka i izdataka u skladu sa prihvaćenim okvirom finansijskog izvještavanja za javni sektor.

Revizijom je kontrolisan obračun zarada i utvrđeno je da je za 70 odsto zaposlenih obuhvaćenih uzorkom izvršeno uvećanje zarade po osnovu minulog rada u većem procentu u odnosu na OKU kojim je uređeno da se zarada zaposlenog uvećava za svaku započetu godinu radnog staža do 10 godina 0,5 odsto, od 10 do 20 godina 0,75 odsto i preko 20 godina jedan odsto.

Preporuka DRI je da Ministarstvo sporta i mladih treba da donese nova rješenja o zaradama sa tačno obračunatim procentom uvećanja zarade na osnovu minulog rada u skladu sa odredbama Granskog kolektivnog ugovora za oblast uprave i pravosuđa.

Revizori su utvrdili da su u evidenciji osnovnih sredstava navedeni podaci za dva vozila od ukupno pet sa koliko raspolaže Uprava za mlade i sport, što nije u skladu sa čl. 44 Zakona o državnoj imovini, pa je preporuka da se zakon ispoštuje.

Senator Branislav Radulović rukovodio je Kolegijumom za izradu ove revizije, dok je drugi član bio senator Nikola Kovačević.

Bonus video: