Abazović: Ministarstvo ekologije da pogleda šta su mogućnosti proglašenja ekološke katastrofe

"Mislim da na neke lokalitete, ako za to postoji zakonski osnov, to treba proglasiti. Na taj način ćemo tužilaštvo razoružati, da se više ne bave pečatima i da li je neko bez dozvole vrši eksploataciju"

7696 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Premijer Dritan Abazović na današnjoj sjednici Vlade u kontekstu nelegalne eksploatacije šljunka i kako doći do sudskog epiloga u odnosu na one koji su devastirali prostor i time ugrozili vodosnabdijevanje za ljetnju turističku sezonu, kazao je da bi volio da Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma pogleda šta su mogućnosti proglašenja ekološke katastrofe.

"Mislim da na neke lokalitete, ako za to postoji zakonski osnov, to treba proglasiti. Na taj način ćemo tužilaštvo razoružati, da se više ne bave pečatima i da li je neko bez dozvole vrši eksploataciju ili zauzimao državno zemljište, nego da ljude tretira po kazni, odnosno po krivičnom djelu koje je zaista učinjeno. Ako je negdje učinjena ekološka katastrofa, to je na obalama Morače i blizu izvorišta Bolje sestra. To je ekološka katastrofa epksih razmjera", naglasio je Abazović.

Osim borbe protiv nelegalne eskploatacije šljunka, on je najavio i borbu protiv eskploatacije šuma i krivolova.

Bonus video: