Novaković-Đurović: Nadam se da će rok za donošenje Prostornog plana biti ispoštovan

Pred Odborom za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje traje konsultativno saslušanje na temu: „Stanje u oblasti prostornog planiranja - priprema Prostornog plana Crne Gore“.

12164 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 03.02.2023. 15:55h

Ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković – Đurović kazala je da se nada da će rok za donošenje Prostornog plana Crne Gore biti ispoštovan, a to je 1. oktobar ove godine.

Ona je ovo saopštila pred Odborom za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje, gdje se danas održava konsultativno saslušanje na temu: „Stanje u oblasti prostornog planiranja - priprema Prostornog plana Crne Gore“.

Koncept novog PPCG dobio je prvobitno negativno mišljenje Savjeta za reviziju, da bi tokom decembra odluka bila pozitivna, pa je do 6. februara dostupan javnosti za predloge i sugestije.

Važeći PPCG istekao je krajem 2020. godine. Osnovnim tekstom Odluke o izradi ovog dokumenta predviđeno je da se uradi u roku od godinu od imenovanja rukovodioca plana, a taj rok je istekao 6. avgusta 2021. godine. Posao nije završen, pa je rok za izradu nekoliko puta produžavan, a posljednjom Vladinom izmjenom iz decembra, krajnji rok za izradu je definisan za 1. oktobar ove godine.

Odbor je osim Novaković Đurović, pozvao ministre kapitalnih investicija, finansija, ekonomskog razvoja i poljoprivrede Ervina Ibrahimović, Aleksandra Damjanovića, Gorana Đurovića i Vladimira Jokovića. Poziv je upućen i direktoru JP za upravljanje morskim dobro Mladenu Mikijelju, predsjedniku Odbora direktora Elektroprivrede Milutinu Đukanoviću, rukovoditeljki izrade PPCG Svetlani Jovanović i predsjedniku Savjeta za reviziju planskih dokumenata Svetislavu Popoviću.

Od pomenutih ministara saslušanju prisustvuje samo Novaković Đurović, dok su ostali delegirali svoje pomoćnike i državne sekretare u ministarstvima.

Inicijator saslušanja je poslanik Demokratskog fronta Dejan Đurović.

Odbor za turizam i prostorno planiranje
foto: Luka Zeković

Novaković-Đurović predložila da PPCG kombinuje ekonomski razvoj i zaštitu životne sredine

Novaković-Đurović je kazala da su konceptom PPCG predviđena tri scenarija, a da će se nacrtom morati odabrati jedan.

Kako je objasnila prvi scenario predviđa nastavak trenda, odnosno da se Crna Gora razvija na način kako se do sada razvijala - sa maksimalnim fokusom na turizam.

"Na vrlo negativne efekte razvoja upotrebe poljoprivrednog šumskog zemljišta i biljnog stanovništva. Postojeći trend razvoja, ako bi se za taj scenario opredijelili, demografski bi koncentrisao razvoj u glavnom gradu ostavljajući druge ruralne sredine u zaostatku. Migracije koje su se već desile u tom slučaju ne bi bile zaustavljene. Prvi scenario bi značio nastavimo kako smo radili do sad", navela je ministarka.

Drugi scenario bi bio restriktivni, navela je.

"Da se pravi nagli rez u smislu intenzivne zaštite i smanji obim razvoja. To bi značilo suprotno nastavku sadašnjeg trenda, ali bi on maksimalno bio okrenut ka ekološkim principima i sprečavanju nekoj vrsti razvoja koji objektivno šteti postizanju ekoloških standarda, ali bi u tom slučaju govorili o ograničenim kapacitetima razvoja u drugim oblastima", rekla je.

Ana Novaković-Đurović
foto: Luka Zeković

Dodala je da bi se stambena naselja i turistički lokaliteti gradili po visokim standardima i bili bi promovisani obnovljivi izvori energije i podrazumijevao bi policentrični razvoj u svim djelovima Crne Gore.

"Ekonomski rast bi bio podređen maksimalno načelima zaštite", ukazala je ministarka.

Scenario održivog razvoja predstavlja treći scenario razvoja.

"To je scenario intenzivnog razvoja na temelju politike zelene ekonomije koji je prostorno i ekonomsko prihvatljiv", objasnila je Novaković-Đurović.

Njegove karakteristike su, kako je navela, raznolikost privrede, turistički razvoj koji je kombinovan sa ekonomskom i socijalnom strategijom i strategijom zaštite prostora i životne sredine.

"Dakle, balans", poručila je Novaković-Đurović.

Ona je naglasila da se predlaže scenario održivog razvoja, koji sublimira ekonomski razvoj i zaštitu prostora.

"Njime se može obezbijediti uravnotežen regionalni razvoj, ekonomski i socijalni razvoj, ali prije svega ekološki očuvana država".

Konačni izbor scenarija, ipak, kako je kazala, treba da bude rezultat razmatranja različitih stavova.

Da se PPCG plan razvija na scenariju održivog razvoja saglasili su se i predstavnici ministarstava kapitalnih investicija i ekonomskog razvoja.

Ona je ukazala da se ovim dokumetom osim prostornog planiranja države definišu i prirodne karakteristike, demografski razvoj, privreda, energetika, industrija, turizam, poljoprivreda, šumarstva, bankarstvo.

Ministarka je pojasnila da nakon koncepta, slijedi nacrt, koji će se takođe naći na javnoj raspravi, nakon čega se ide ka finalizaciji dokumenta.

Poslanik Demokratskog fronta Dejan Đurović ukazao je da se PPCG dugoročno planira razvoj cijele države u sljedećeih 20 godina i naglasio slabu zainteresovanost ministara za ovaj dokumenat.

"Ovakav dokument nije zaslužio prisustvo niti jednog ministar, osim ministarke Novaković Đurović. Na moju veliku žalost da se bira službenik policije bila bi zainteresovana čitava javnost i ministri. Koliko je javnost upoznata sa ovim planom pokazuje da u proteklom periodu imamo osam inicijativa koje su uglavnom od privatnih lica i veliku nezainteresovanost institucija", naveo je Đurović.

Đukanović (EPCG): Planom planirati hidroelektrane Komarnica i Kruševo

Predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Milutin Đukanović upitao je zbog čega solarne eletrane ne mogu da se proglase montažno-demontažnim.

"Sad moraju da se čekaju prostorni planovi da bi se napravila neka elektrana od 20-30 MW, koja će za godinu dana sama sebe da otplati. Zbog čega se to ne bi proglasilo montažno-demontažnim elektranama", naveo je Đukanović.

On je naglasio da u Prostornim planom treba planirati hidroelektrane Komarnica i Kruševo.

"Stvaraju se uslovi da se krene i u realizaciju projekta kaskada na rijeci Morači. To su projekti koji mogu da puno doprinose razvoju Crne Gore, ali vremena za čekanje nema", naveo je on.

Kazao je i da bi se pravio dobar PPCG treba uraditi realnu procjenu koliko će još da radi termoelektrana "Pljevlja".

Rukovoditeljka izrade: PPCG da uravnoteži regionalni razvoj

Rukovoditeljka izrade PPCG Svetlana Jovanović saopštila je da je definisani rok za donošenje dokumenta realan.

Ona je kazala da se kao cijeli tim zalažu za pomenuti plan održivog razvoja.

"Uvjerena sam da zajedničkim radom u narednim fazama možemo doći do dokumenta koji će dugoročno obezbijediti lak način državi da usmjerava razvoj u svakoj oblasti", poručila je Jovanović.

Ključne poruke iz koncepta PPCG su, kako je kazala, saobraćajno otvaranje unutar same tertitorije države, te saobraćajno otvaranje Crne Gore ka regionu i evropskim koridorima.

Ona je kazala da je konceptom PPCG predviđen Jadransko-jonski koridor, kroz kontinentalni dio Crne Gore.

"Poruka koncepta je da pokušamo na uravnotežimo regionalni razvoj, da zadržimo stanovništvo na sjeveru, da zaustavimo negativne demografske trendove, što bi obuhvatalo infrastrukturu, obezbjeđivanje društvenih djelatnosti što bi stimulisalo stanovništvo da ostane ili ode da živi tamo. Na taj način bi smanjili pritisak na Podgoricu i primorski region", naglasila je Jovanović.

Predsjednik Savjeta za reviziju planskih dokumenata Svetislav Popović kazao je da je to tijelo u prvom čitanju koncepta PPCG dao veliki broj primjedbi i sugestija i vratio koncept na doradu.

"Obrađivač je korigovao koncept plana i dobio pozitivno mišljenja Savjeta iako postoji još nekoliko nedostataka koje treba korigovati", naveo je Popović.

On je kazao i da javnost treba da bude više zainteresovana za PPCG jer su debili tek osam predloga i sugestija na koncept.

Bonus video: