Damjanović - Eskobar: Ekonomska povezanost Zapadnog Balkana uslov perspektive regiona

U saopštenju se navodi da su razgovarali i o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u Crnoj Gori, te da je naglašen značaj dogovora u Skupštini Crne Gore oko izbora sudija Ustavnog suda, uz očekivanja da će isti biti brzo kompletiran

8069 pregleda 14 komentar(a)
Foto: Ministarstvo finansija
Foto: Ministarstvo finansija

Ministar finansija Aleksandar Damjanović sastao se sa specijalnim izaslanikom Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom sa kojim je razgovarao o ekonomskoj inicijativi Otvoreni Balkan.

Na sastanku je, kako je saopšteno iz resornog Ministarstva, naglašen značaj snažnije ekonomske povezanosti zemalja Zapadnog Balkana "kao uslova evropske perspektive ovog regiona".

Sagovornici su se saglasili oko svih prednosti koje regionalno ekonomsko povezivanje omogućava, prije svega kreiranje zajedničkog tržišta i jednostavniji pristup tom tržištu.

"Samo na taj način region može biti privlačan za mnogo ozbiljniji broj kredibilnih investitora i značajno veći obim investicija, nego što je to sada slučaj u državama Zapadnog Balkana", poručeno je sa njihovog sastanka.

U saopštenju se navodi da su razgovarali i o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u Crnoj Gori, te da je naglašen značaj dogovora u Skupštini Crne Gore oko izbora sudija Ustavnog suda, uz očekivanja da će isti biti brzo kompletiran.

Eskobar je tom prilikom ukazao na značaj sastanka, naglašavajući činjenicu da je Crna Gora partner SAD-a i da je neophodno da se organizuje što više susreta između američkih i crnogorskih zvaničnika.

Bonus video: