Manjinski akcionari EPCG pisali Saviću: Odblokirajte akcije Italijana

Tužiteljka, umjesto da prihvati povraćaj novca od A2A, opstruira dogovorenu izlaznu opciju, što nije državni interes, kaže Miličković
53 pregleda 0 komentar(a)
Vasilije Miličković, Foto: Boris Pejović
Vasilije Miličković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 19.09.2017. 06:52h

Predsjednik Udruženja manjinskih akcionara Elektroprivrede Vasilije Miličković uputio je juče otvoreno pismo predsjedniku Vijeća Višeg suda Borisu Saviću u kojem traži da odbije zahtjev specijalne tužiteljke Stojanke Radović za blokadu akcija A2A u EPCG.

“Gospodine Saviću, prosto smo šokirani saznanjem iz medija da italijanska kompanija A2A nudi povraćaj opljačkanog novca na ime lažnih konsultanskih usluga, a da je Tužilaštvo tu mogućnost odbilo čime nanosi nesagledivu štetu Crnoj Gori, pa iz tih razloga kao zainteresovana strana zahtijevamo da odbijete zahtjev Stojanke Radović za blokadu svih akcija A2A u EPCG”, naveo je Miličković.

Dodaje da tužiteljka, umjesto da prihvati povraćaj novca, opstruira već dogovorenu izlaznu opciju firme A2A iz EPCG, a što nije državni interes.

“Obrazloženje Stojanke Radović da za opljačkanih 18 miliona eura blokira svih 250 miliona eura jer varira cijena na berzi sa 3 na 2,6 eura po akciji, teška je besmislica i nebuloza. Kako naša Vlada godinama promoviše političku ekonomiju, a EPCG im služi za podršku posrnuloj privredi i za održavanje socijalnog mira, italijanski menadžment je 'bio prisiljen' da pljačkom, a ne iz dobiti vrši povraćaj svoje investicije”, naveo je Miličković.

Dodaje da su iz Udruženja manjinskih akcionara od početka njihovog menadžmenta 2009. godine znali da su “na koruptivan način dobili tender i da će odmah posegnuti za kriminalnim radnjama” da bi vratili uloženi novac.

“Ističemo zahtjev da nama kao nalazačima pripada 1,8 miliona eura ili deset odsto od opljačkanog - nađenog, a povraćenog novca, koji će naše Udruženje donirati NVO 'Za žrtve režima' i to će biti novac koji će biti najhumanije uložen za ojađene i opljačkane građane u stanju socijalne potrebe. Ovo je prilika da Vi i Vaše Vijeće budete dio tog humanitarnog tima”, kazao je Miličković.

On traži da Savić obustavi i krivično gonjenje protiv domaćih aktera, Slobodana Tanasijevića, Lenke Janjušević i Vojke Ćalasan jer se, kako tvrdi, radi “o čestitim i stručnim ljudima” koji su morali izvršiti naređenje tadašnjeg izvršnog direktora Enrika Malerbe.

Bonus video: