HRA: Povući iz skupštinske procedure i doraditi izmjene Zakona o oduzimanju imovine

Radulović je, dodaju, naglasio da prijedlog zakona nije jasno definisao da postupak građanskog oduzimanja imovine kroz parnični postupak treba da ima supsidijaran karakter i da se primjenjuje samo u onim slučajevima gdje imovinu nije moguće oduzeti kroz krivični postupak

6674 pregleda 0 komentar(a)
Foto: HRA
Foto: HRA

Iz nevladine organizacije Akcija za ljudska prava (HRA) pozvali su da Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalnom djelatnošću bude povučen iz skupštinske procedure.

Podsjetili su da je na današnjem konsultativnom saslušanju u skupštinskom Odboru za politički sistem, pravosuđe i upravu advokat i saradnik HRA Veselin Radulović podsjetio je da je neopravdano izostala javna rasprava o Predlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalnom djelatnošću.

On je u ime HRA pozvao i da se formira radna grupa za izradu novog Nacrta zakona u kojoj će biti zastupljeni i predstavnici nevladinog sektora, kao i svih institucija koje treba da učestvuju u njegovoj primjeni, uključujući i Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Crne Gore, koji je neshvatljivo izostavljen pri izradi predloga, i da se o tom Nacrtu sprovede javna rasprava.

"Pozvao je da sa mišljenja stranih i domaćih eksperata o nacrtima i predlozima zakona budu objavljena na sajtu Ministarstva pravde, jer su ona data građanima - a ne samo službenicima tog resora", piše u saopštenju.

Radulović je, dodaju, naglasio da prijedlog zakona nije jasno definisao da postupak građanskog oduzimanja imovine kroz parnični postupak treba da ima supsidijaran karakter i da se primjenjuje samo u onim slučajevima gdje imovinu nije moguće oduzeti kroz krivični postupak.

"Podsjetio je da su Ujedinjene nacije preko Kancelarije za borbu protiv droga i kriminala izradile model zakona o građanskom oduzimanju koji, iako je predviđen za države koje koriste običajno pravo, predstavlja koristan osnov koji se može prilagoditi svakoj državi, uključujući i pravne sisteme koji su zasnovani na kontinentalnom pravu. Taj model i modele država koje takav zakon primjenjuju decenijama, poput Italije, Velike Britanije, Irske, Australije, Holandije i dr. treba koristiti pri izradi predloga, a model koji je sada predložen ne postoji nigdje na svijetu. Na kraju je istakao da je sada, na žalost, iako je već mnogo vremena izgubljeno, veća šteta da Skupština donese ovakav zakon", kazali su iz HRA.

Bonus video: