"Granski ugovor izostavlja pripravnike u sudovima i državnom tužilaštvu"

Pripravnici u sudovima i državnom tužilaštvu smatraju kako ih ugovor ne priznaje kao kategoriju zaposlenih i upozoravaju na nepostojanje razumijevanja od strane nadležnih institucija

5052 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Novi granski kolektivni ugovor diskriminatoran je prema kategoriji zaposlenih koje predstavljaju pripravnici u sudovima i državnom tužilaštvu i utvrđuje manji obim prava nego što je to činio dosadašnji granski kolektivni ugovor za upravu i pravosuđe, ocijenili su pripravnici u sudovima i državnom tužilaštvu Crne Gore.

Granski kolektivni ugovor o povećanju zarada u javnom sektoru potpisan je danas i uticaće na februarsku zaradu.

Pripravnici u sudovima i državnom tužilaštvu smatraju da ih ugovor ne priznaje kao kategoriju zaposlenih i upozoravaju na nepostojanje razumijevanja od strane nadležnih institucija.

Oni su u decembru 2022. godine reagovali povodom rješenja iz Opšteg kolektivnog ugovora, kritikujući smanjenje procenta iznosa zarade pripravnika sa 80 odsto na 70 odsto za radno mjesto za koje se osposobljavaju.

Uređivanje ovog pitanja je, kako su naveli, propušteno u novom granskom ugovoru i može izazvati situaciju u kojoj će se primijeniti pomenuto rješenje.

"Imajući u vidu da je pojedinačnim rješenjima o zaradi svakog pripravnika predviđeno da se zarada utvrđuje u visini od 80 odsto osnovne zarade za rad savjetnika, na ovaj način dolazimo u situaciju da nam se obim ranije datih prava nezakonito i neustavno bez ikakvih pojašnjenja smanjuje, što je suprotno sa svim relevatnim međunarodnim standardima, u prvem redu i sa praksom Evropskog suda za ljudska prava. Dakle, riječ je o svojevrsnom derogiranju već stečenog prava iz rada i po osnovu rada", navodi se u saopštenju.

Nezadovoljni odredbama novog granskog ugovora, koje se odnose na njih, upitali su nadležne da li je to način na koji se mladi motivišu i zadržavaju u Crnoj Gori.

Bonus video: