Nedostaje novca u državnom budžetu: Do marta zaduženje do 100 miliona eura

Ministarstvo finansija uskoro završava pregovore o prvom kreditu u ovoj godini za obezbjeđenje novca koji nedostaje državnoj kasi. Iz Ministarstva finansija su rekli da se sve obaveze iz državnog budžeta u ovoj godini izmiruju redovno

44514 pregleda 88 komentar(a)
Sve obaveze iz budžeta se redovno servisiraju: Ministarstvo finansija, Foto: Luka Zekovic
Sve obaveze iz budžeta se redovno servisiraju: Ministarstvo finansija, Foto: Luka Zekovic

Ministarstvo finansija u cilju obezbjeđenja novca koji nedostaje državnom budžetu u ovoj godini i koji će biti obezbijeđen na stranom tržištu, trenutno pregovara o pozajmici do 100 miliona eura i ti pregovori bi trebalo da se završe do kraja ovog mjeseca, dok bi novac iz kredita Svjetske banke (SB) u iznosu od 80 miliona eura trebalo da bude dostupan u drugoj polovini ove godine.

To je zvanično rečeno “Vijestima” u ovom Vladinom resoru uz poruku da se sve obaveze iz državnog budžeta u ovoj godini izmiruju redovno.

”Na dan 16. februar tekuće godine, stanje sredstava na glavnom državnom računu trezora je 114 miliona eura. Ministarstvo finansija sa SB pregovara o dodjeli kredita zasnovanog na razvojnim politikama, a ne o garanciji. Dakle, za razliku od 2018. i 2020. godine, kada je SB Crnoj Gori dodijelila garanciju, u ovom slučaju govorimo o direktnom kreditu. Za kredit će biti postavljeni određeni kriterijumi koji se odnose na reformske procese u oblasti javnih finansija i ekologije, o kojima se još uvijek razgovara. U svakom slučaju, kada su u pitanju fiskalni kriterijumi, fokus će biti stavljen na one kriterijume koji će pozitivno uticati na povećanje budžetskih prihoda i doprinijeti fiskalnoj otpornosti. Realno je da će se podrška dobiti u drugoj polovini godine”, kazali su iz ministarstva.

Naveli su da o pozajmici od 100 miliona pregovaraju sa jednom partnerskom bankom, s kojom je Crna Gora ranije imala slične aranžmane, a da će novac iz tog kredita biti namijenjen finansiranju redovnih budžetskih potreba, koje podrazumijevaju i otplatu dospjelog duga.

”Sve obaveze planirane budžetom redovno se izvršavaju, što uključuje i otplatu obaveze po ranije uzetim kreditima. U skladu sa odredbama Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti Ministarstvo finansija je utvrdilo mjesečni plan potrošnje koji će zajedno za izvještajem o izvršenju budžeta za januar mjesec biti objavljen u okviru redovnog izvještavanja tokom februara mjeseca. U načelu, prosječna potrošnja države zakonom je utvrđena na nivou od 237,7 miliona eura, dok se na mjesečnom nivou vrši vremensko prilagođavanje određenih obaveza države u zavisnosti od prirode troška, dinamike realizacije tenderskih postupaka, dinamike implementacije granskih kolektivnih ugovora, dinamike otplate duga i pripadajuće kamate i zahtjeva potrošačkih jedinica”, kazali su u Ministarstvu finansija.

Ovogodišnjim budžetom definisano je da se država može zadužiti do 600 miliona eura putem zaključenja kreditnih aranžmana sa međunarodnim finansijskim institucijama, sa domaćim i/ili inostranim bankama, kroz emisiju državnih zapisa i/ili obveznica na domaćem i/ili međunarodnom tržištu, kao i/ili zaključenjem bilateralnih ili drugih kreditnih aranžmana.

”Vidjećemo od kretanja tokom godine, ekonomskih projekcija rasta, makroekonomskih, globalnih i dešavanja u regionu koja utiču na Crnu Goru, koliko će biti neophodno od tog zaduženja da se finansiraju nedostajuća sredstva”, izjavio je početkom ove godine ministar finansija Aleksandar Damjanović.

Bonus video: